Rumānijas aizsardzības ministrs zaudē amatu saistībā ar Ukrainas karam veltītiem izteikumiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Rumānijas aizsardzības ministrs Vasile Dinku pirmdien atkāpies no amata saistībā ar Ukrainas karam veltītiem izteikumiem, kas izpelnījušies plašu kritiku.

Ministrs nesen televīzijā izteicās, ka karš Ukrainā var beigties tikai miera sarunās ar Krieviju.

Dinku par atkāpšanos paziņoja sociālajos medijos, norādot, ka ir neiespējami sadarboties ar prezidentu.

Rumānijas prezidents Klauss Johanniss publiski nosodīja Dinku par viņa izteikumiem, uzsverot, ka tikai Ukraina var izlemt, kad un par ko vienosies.

"Tāda ir mūsu oficiālā politika un konkrētām mūsu valsts amatpersonām vajadzētu biežāk lasīt medijus, lai par to uzzinātu," sacīja prezidents.

Dinku televīzijā 8.oktobrī izteicās, ka pasaules valstīm, NATO, ASV būtu jāvienojas par drošības garantijām Ukrainai un par mieru ar Krieviju.

Arī Rumānijas premjerministrs Nikolaje Čuke kritizēja Dinku par šiem vārdiem, tāpat arī Dinku pārstāvēto sociāldemokrātu līderis. Opozīcija aicināja Dinku atkāpties.

"Mana atkāpšanās ir nepieciešama, lai nebloķētu lēmumu pieņemšanas procesu (..) un virkni projektu, kas ir absolūti nepieciešami Rumānijas armijas optimālai darbībai," pirmdien paziņoja Dinku.

Rumānija - NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts - kurai ir gara robeža ar Ukrainu, Krievijas iebrukumu nodēvējusi par "brutālu, neizprovocētu un nepamatotu karu".

Rumānija arī piekritusi uzņemt lielāku skaitu sabiedroto karavīru un militāro aprīkojumu.

Īstenojot Parīzes solījumu palielināt NATO klātbūtni, svētdienas vakarā robežu ar Rumāniju šķērsoja pirmā vieglo un smago franču bruņumašīnu kolonna.

Gaidāms, ka novembrī Rumānijā ieradīsies arī Francijas tanku "Leclerc" eskadrons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu