"The Insider" un "Bellingcat" identificē krievu inženierus, kuri notēmē raķetes uz civilajiem objektiem Ukrainā (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Neatkarīgā tiešsaistes laikraksta "The Insider", pētnieciskās žurnālistikas grupas "Bellingcat" un Vācijas žurnāla "Der Spiegel" žurnālisti ir atraduši slepenu apakšvienību Krievijas Bruņoto spēku Galvenā skaitļošanas centra sastāvā un identificējuši 30 Krievijas kara inženierus, kuri notēmē raķetes uz Ukrainas civilajiem objektiem.

"The Insider", "Bellingcat" un "Der Spiegel" kopīgajā pētījumā apgalvots, ka lielākā daļa šo kara inženieru ir jaunieši un jaunietes ar pieredzi informācijas tehnoloģiju jomā un pat datorspēļu izstrādē.

Viņi visi ir reģistrēti kā dzīvojoši un strādājoši Maskavā, Znamenkas ielā 19, kas ir Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba oficiālā adrese.

Žurnālisti izpētīja Galvenā skaitļošanas centra priekšnieka ģenerālmajora Roberta Baranova telefonsarunu metadatus no šī gada 24.februāra līdz aprīļa beigām. Katru reizi pirms raķešu palaišanas viņam zvanīts no pulkveža Igora Bagņuka tālruņa numura, kas arī reģistrēts šajā adresē.

Bagņuka telefona zvanu izpētē noskaidrots, ka viņš sazinājies ar vairāk nekā 20 kara inženieriem un IT speciālistiem no Galvenā skaitļošanas centra.

Pamatojoties uz atkārtotajiem zvaniem, žurnālisti rekonstruēja 33 kara inženieru apakšvienību, kas pakļauta Bagņukam, un sasaistīja atsevišķus spārnoto raķešu triecienus ar konkrētām šīs apakšvienības komandām.

Pētījumā teikts, ka Galvenā skaitļošanas centra apakšvienībā ir trīs komandas, no kurām katra programmē viena konkrēta raķešu tipa lidojuma trajektorijas. Viena komanda ar 10 kara inženieriem notēmē jūrā bāzētās raķetes "Kalibr", otra ar astoņiem kara inženieriem notēmē uz zemes bāzētos operatīvi taktiskos raķešu kompleksus "Iskander", bet trešā ar deviņiem kara inženieriem notēmē gaisā bāzētās raķetes H-101.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu