Faktomāts ⟩ Krievijas meli par visbargāko ziemu un pasakas par krievu labo sirdi (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Krievijas valsts gāzes gigants “Gazprom” prognozē, ka Eiropā šoziem gaidāma īpaši barga ziema, kas nozīmē, ka bez Krievijas gāzes neiztikt. Tikmēr Krievijas propagandas mediji dižojas, ka ar labu sirdi apveltītie krievi Eiropā laižot salstošos eiropiešus pie sevis apsildīties.

TVNET faktu pārbaudes projekts “Faktomāts” šoreiz atmasko divus nepatiesus Krievijas apgalvojumus.

Krievijas propagandas aģentūra TASS šomēnes savā “Telegram” kanālā bija apkopojusi izteikumus, ko “Gazprom” vadītājs Aleksejs Millers pauda, uzstājoties forumā “Krievijas enerģētikas nedēļa”.

Millers savā runā paziņoja, ka “Gazprom” prognozējot anomāli aukstu ziemu Eiropā.

Savukārt viņa turpmākā runa bija veltīta Eiropas enerģētikai un “Gazprom” iespējām piegādāt gāzi Eiropai.

Jāatgādina, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šā gada februārī Eiropas valstis aktīvi strādā pie tā, lai pilnībā atteiktos no Krievijas gāzes izmantošanas.

“Gazprom” prognozes par īpaši bargo ziemu būtu jāuztver skeptiski, ņemot vērā to, ka ilgtermiņa laika prognozes parasti nav uzticamas.

Nav arī skaidrs, uz kādiem datiem balstās “Gazprom” pesimistiskās prognozes, jo uzņēmumam, protams, nav sava meteoroloģijas dienesta.

Detalizētas laikapstākļu prognozes mēnesim, gadalaikam vai ilgākam periodam ir uzskatāmas par neuzticamām, jo atmosfēras norišu haotiskā daba nosaka, ka diezgan ticami iespējams prognozēt laikapstākļus vien maksimums turpmākajām desmit dienām.

Kā teikts Krievijas Hidrometeoroloģijas centra tīmekļa vietnē:

“Lai sagatavotu laika prognozi dažām dienām, nepieciešami dati par faktiskajiem laikapstākļiem dažu tūkstošu kilometru teritorijā. Savukārt ilgtermiņa prognozēm jau nepieciešama informācija par to, kādi ir laikapstākļi uz visas planētas.”

Ilgtermiņa prognozēm nepieciešams pētīt faktiski visu klimata sistēmu, kurā ietilpst gan atmosfēra, gan okeāni, gan sauszemes augšējie slāņi.

Saprotams, ka tehnoloģiju šādu ilgtermiņa prognožu apkopošanai “Gazprom” rīcībā nav.

Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centrs (European Centre for Medium Range Weather Forecasts – ECMWF) 10.oktobrī informēja, ka prognozēt laiku visai ziemai oktobra sākumā ir visai sarežģīti, tomēr saskaņā ar sākotnējām prognozēm, novembrī un decembrī gaidāms sauss un vēss laiks.

ECMWF prognozēs nav ne vārda par īpaši bargo ziemu, ar ko biedē “Gazprom”.

“Salstošā Eiropa”

“Salstošās” Eiropas naratīvu šoruden apspēlē arī Krievijas propagandas aģentūra “RIA Novosti”, kas apgalvo, ka Krievijas organizācijas Eiropā ļāvušas savās telpās sasildīties salstošajiem Somijas un Luksemburgas iedzīvotājiem.

“RIA Novosti” savā publikācijā apgalvoja, ka Somijas un Luksemburgas iedzīvotāji šomēnes nākuši sildīties Krievijas starptautiskās sadarbības federālā dienesta "Rossotrudņičestvo" vietējās pārstāvniecībās, kas tiek sauktas par “Krievu namiem”.

Oktobra otrajā pusē Krievijas Ārlietu ministrijas pakļautībā esošais dienests "Rossotrudņičestvo" sāka propagandas kampaņu, kuras mērķis parādīt, ka Eiropas iedzīvotāji bez Krievijas gāzes salstot nost.

“Kamēr gāzes un elektrības cenas ir augstas, "Rossotrudņičestvo" centri strādās kā sasildīšanās punkti. Šeit vienmēr varēs iedzert tēju, uzlādēt telefonu un paskatīties kino.

Siltums mājokļos un cilvēcīgs siltums no Krievijas – tas, kas nepieciešams salstošajām Eiropas ģimenēm,” teikts "Rossotrudņičestvo" paziņojumā.

Šeit gan ir viena problēma. Piemēram, Luksemburgā, kur “cilvēcīgie” krievi 21. oktobrī “sildīja” vietējos iedzīvotājus, vidējā dienas temperatūra bija +18 grādi pēc Celsija, bet naktī tā nenokritās zemāk par +11 grādiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu