AS piedāvā valdības veidošanas sarunas turpmāk rīkot trīs politisko bloku formātā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS politiķis Edvards Smiltēns
AS politiķis Edvards Smiltēns Foto: Paula Čurkste/LETA

Turpmāk valdības veidošanas sarunām būtu jānotiek trīs politisko bloku formātā, šādu piedāvājumu šodien sarunā ar "Jaunās vienotības" (JV) pārstāvjiem pauduši "Apvienotā saraksta" (AS) pārstāvji, žurnālistiem pavēstīja AS politiķis Edvards Smiltēns.

Politiķis cer, ka šī bija pēdējā "viens pret viens" formāta tikšanās un ka turpmāk sarunas notiktu trijatā JV, AS un Nacionālās apvienības (NA) pārstāvjiem, lai strādātu pie valdības deklarācijas izveides.

AS "lielos blokos" piekrīt JV koalīcijas partneriem piedāvātā sadarbības memoranda principiem. Reizē AS sagatavos savus labojumus un šodien tos nosūtīs JV, un, iespējams, memorandu varētu parakstīt jau ceturtdien, 26.oktobrī, pieļauj Smiltēns.

Vaicāts, vai bija kādas tēmas, kur vienošanos neizdevās panākt, AS politiķis pauda, ka izskatās, ka vienoties ir iespējams. Par atsevišķām tēmām esot garākas diskusijas, taču topošajai valdībai esot iespējams strādāt pēc konsensusa jeb vienošanās principa. Smiltēns pauda pārliecību, ka nākamā koalīcija varēs sastrādāties.

AS politiķis Jānis Vilnītis pozitīvi novērtēja, ka nākamās valdības pārstāvji uzskata, ka ir jāveido ciešāka saikne ar pašvaldībām, tajā skaitā, enerģētiskās krīzes risināšanā. Smiltēns pauda, ka jaunās valdības veidotājiem ir sapratne, ka ir jāveic uzlabojumi iepriekš veiktajām reformām, kā arī jāizvērš Rīgas metropoles ideja un pēc līdzīga principa jāveido reģionu līmenis un reģionu mēroga politika arī citur Latvijā.

Tāpat abpusēji saprotams, ka jāveic pašvaldību tā dēvētā finanšu reforma, kas ļautu piesaistīt investīcijas un radīt jaunas darba vietas reģionos, atzīmēja Smiltēns.

Politiķis skaidroja, ka šodien AS un JV sarunā par atbildības jomām neesot spriests.

Kā ziņots, Smiltēns žurnālistiem arī norādīja, ka AS gaidīs izvērstāku skaidrojumu, kā JV piedāvātajai jaunajai Vides un enerģētikas ministrijai paredzēts strādāt. AS pārstāvji šodienas sarunās lūguši JV sniegt lielāku detalizāciju, kā ministrija funkcionēs un no kuriem pašreizējo ministriju departamentiem tā tiks veidota.

"Mums jābūt pārliecībai, ka tā reāli funkcionēs, ka [ministrijas izveidošana] būs produktīva un sasniegs rezultātus," pauda politiķis.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paudis, ka, ja ar potenciālajiem koalīcijas partneriem - AS un NA - nevarēsim panākt vienošanos par jaunās Vides un enerģētikas ministrijas izveidošanu, tad šīs valdības nebūs. Vienlaikus premjers pauda, ka šajā jautājumā ir optimistisks un uzskata, ka vienošanos izdosies panākt.

Kā ziņots, iezīmējies, ka nākamo valdību veidos triju politisko spēku koalīcija - JV, AS un NA, pēc tikšanās ar Kariņu žurnālistiem pauda Valsts prezidents Egils Levits.

JV, NA un AS sadarbības memorandu koalīcijas veidošanai varētu parakstīt šonedēļ, šādu cerību sarunā ar žurnālistiem pauda JV līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu