Notiesātiem Eiropas Parlamenta deputātiem varēs atņemt Saeimas mandātu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, kas nosaka, ka, ja no Latvijas ievēlēts EP deputāts būs notiesāts par noziegumu, EP deputāts zaudēs savu mandātu, un viņa vietā stāsies nākamais kandidāts no tā paša saraksta, no kura viņš ievēlēts.

Šodien pieņemtos grozījumus EP vēlēšanu likumā iesniedza "Jaunās vienotības" Saeimas deputāti Andrejs Judins, Ainars Latkovskis, Inese Lībiņa-Egnere, Anda Čakša un Rihards Kozlovskis.

Kā pieņemto izmaiņu anotācijā atzīmē tā autori, Saeimā šodien veikto grozījuma mērķis ir veidot tādu pašu tiesisko regulējumu attiecībā uz EP deputātiem, kāds tas paredzēts gadījumos, kad noziedzīgu nodarījumu izdarījis Saeimas deputāts.

Jau pašlaik likumā ir norāde uz to, ka EP deputāta mandāts nav savienojams ar faktu, ka persona ir atzīta par vainīgu noteiktas kategorijas kriminālnoziegumos. Likumā noteikts, ka EP vēlēšanās nevar kandidēt un tikt ievēlēta persona, kura Latvijā bijusi sodīta par smagu vai sevišķi smagu noziegumu un kurai sodāmība nav dzēsta vai noņemta, izņemot gadījumu, kad persona ir reabilitēta.

Foto: 13. Saeimas pēdējā sēde

Kā ziņots, EP deputātam, bijušajam Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) prokuratūra uzrādījusi apsūdzību krimināllietā par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu.

Apsūdzība EP deputātam uzrādīta pagājušā gada nogalē pēc Krimināllikuma panta par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu aprites aizlieguma pārkāpšanu. Pašlaik notiek šīs lietas iztiesāšana.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu