Strupišs: Tiesnešu vecuma dēļ pēc pieciem gadiem sagaidāma masveida tiesnešu nomaiņa (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs
Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs Foto: Edijs Pālens/LETA

Tiesnešu vecuma dēļ apmēram pēc pieciem gadiem ir sagaidāma masveida tiesnešu nomaiņa, bet valstī jau tagad ir izteikts jaunu un kvalificētu juristu trūkums, tiekoties ar mediju pārstāvjiem sacīja Augstākās tiesas (AT) AT priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Strupišs uzsver, ka divus gadus atpakaļ Tieslietu padome radikāli mainīja tiesnešu atlases kārtību, ieviešot stingrus atlases kritērijus.

Viņš uzskata, ka pašlaik valstī trūkst jaunu kvalificētu juristu, turklāt Valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu spēj nokārtot vien trešdaļa studējošo.

Ik pa laikam tiesās atbrīvojas tiesneša vakances, un tās ir relatīvi grūti aizpildīt jau tagad. Situācija pasliktināsies, kad pēc apmēram pieciem gadiem ir sagaidāma masveida tiesnešu nomaiņa.

"Ir jautājums, ko mēs darīsim, jo par tiesnesi var kļūt cilvēks, kurš ir sasniedzis 30 gadu vecumu, bet līdz šim brīdim jurists ir izveidojis karjeru citās nozarēs, piemēram, advokatūrā, līdz ar ko ir grūti motivēt juristu visu pamest un kļūt pa tiesnesi," uzskata Strupišs, papildinot, ka ir jāveic kaut kādas izmaiņas izglītības sistēmā.

Atlases kārtība ir četras stadijas, un lielākā daļa pretendentu netiek galā ar testu, kurā ir iekļauti 60 jautājumi par dažādām ar tiesu sistēmu saistītām tēmām.

Trīs gadus atpakaļ tika ieviesti arī psiholoģiskie testi, kuros psihologs pārbauda potenciālo tiesnesi. Piemēram, tiek pārbaudīts viņa godīgums, varaskāre un intelektuālās zināšanas.

"Ir bijuši gadījumi, ka psihologs identificē riska faktorus un atlases komisija pieņem lēmumu tiesneša amatā nepieņemt," informē Strupišs, papildinot, ka līdzīgu prasību pašlaik ievieš arī Lietuvā un Nīderlandē.

Strupišs gan norādīja, ka pašlaik netiek domāts par to, lai samazinātu minimālo vecumu, pēc kura varētu kļūt par tiesnesi. Tāpat netiek domāts par to, lai ļautu tiesnesim strādāt ilgāk, jo pašlaik tiesnesim jādodas pensijā pēc 70 gadu vecuma sasniegšanas.

AT priekšsēdētājs uzsver, ka šobrīd Tieslietu padomē (TP) tiek strādāts pie tiesas efektivitātes jautājumiem. TP ir izveidota pastāvīga darba grupa, kura sniedz priekšlikumus par tiesu sistēmas uzlabojumiem.

Piemēram, līdz šim tika īstenots darba grupas priekšlikums apvienot trīs Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas vienā tiesā - Rīgas pilsētas tiesā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu