Māksliniece Mētra par sterilizāciju: vēlme negribēt bērnus ir mana pašnoteikšanās (9)

TVNET/Zilonis studijā/TV3
CopyLinkedIn Draugiem X
Mētra Saberova
Mētra Saberova Foto: TV3/Publicitātes foto

“Child free” nav tikai tēmturis, tā ir izvēle, ko izdara arvien vairāk cilvēku arī Latvijā. Apzināti izvēlēties palikt bez pašas bērniem neatgriezeniski – tāds ir mākslinieces Mētras Saberovas stāsts, kura 24 gadu vecumā Taizemē veica sterilizāciju. 

Kā TV3 sarunu šovā "Zilonis studijā" stāsta 31 gadu vecā māksliniece Mētra Saberova, lēmums par labu sterilizācijai bija ļoti apzināts. "Jo vairāk es tajā iedziļinājos, jo vairāk sapratu, cik tas ir spēcīgs veids, kā runāt par sievietes reproduktīvo izvēli un vispār izvēli kā tādu sievietei, no kā arī izvēle nedzemdēt ir leģitīms solis, tāpat kā vēlēšanās dzemdēt. Lēmums un vēlme negribēt bērnus ir tikpat īsta un svarīga mana kā sievietes pašnoteikšanās iespēja kā dzemdēt bērnus,” raidījumā saka Mētra. 

Viņa neslēpj, ka par sterilizācijas iespaidu uz sievietes ķermeni nācies izglītot pat savus draugus. "Sterilizācija nav tas pats, kas dzemdes izgriešana. Man joprojām ir dzemde, man ir mēnešreizes. Hormonu ziņā tur nekas nemainās. Bet viņi vienalga netic un viņu patriarhālās pasaules smagums, domas un seksisms, ka es ņemšu un pārdomāšu kā sieviete, vienalga ieslēdzas pāri tam, ka viņi mani pazīst kā racionālu cilvēku,” stāsta Mētra.

Sarunu šovu “Zilonis studijā” no pirmdienas līdz piektdienai pulksten 17:00 skaties kanālā TV3.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu