Brazīlija izvairās no politiskās krīzes: Bolsonaru ticies ar sava pēcteča Lulas komandu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru Foto: Eraldo Peres/AP

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru ceturtdien ticies ar nule notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētāja Luisa Inasiu Lulas da Silvas komandu, kas tikšanos raksturojusi kā pozitīvu.

Lulas pilnvaru pārņemšanas komandas vadītājs un nākamais viceprezidents Žeraldu Alkmins sacīja, ka tikšanās notikusi prezidenta pils apmeklējuma beigās.

Pilī Alkmins un viņa padomnieki tikās ar Bolsonaru kabineta priekšnieku Siru Nogeiru, lai gatavotos varas pārņemšanai 1.janvārī.

"Tā bija pozitīva. Kad mēs devāmies prom, prezidents mūs ieaicināja savā birojā un atkārtoja to, ko bija teicis Siru Nogeira - federālā valdība ir gatava sniegt mums visu informāciju un atbalstu, kas ir nepieciešami gludai pārejai sabiedrības interesēs," Alkmins sacīja žurnālistiem.

Pēc svētdienas vēlēšanām, kurās Lula uzvarēja Bolsonaru ar pavisam nelielu pārsvaru, situācija valstī saglabājās saspringta. Bolsonaru sakāvi publiski neatzina un divas dienas klusēja, bet prezidenta atbalstīji daudzviet valstī nobloķēja ceļus un aicināja armiju iejaukties, lai Bolsonaru paliktu pie varas.

Tiesa gan, protestu jauda iet mazumā, un varas pārņemšanas mehānisms sācis darboties.

Alkmins iepriekš preses konferencē sacīja, ka viņam bijusi "ļoti auglīga" tikšanās ar Nogeiru.

"Pāreja ir sākusies. Kā Lula sacīja savā uzvaras runā, mūsu uzdevums ir vienot Brazīliju. Tagad - aiziet," sacīja Alkmins.

Centriski labējās nometnes veterāna Alkmina uzdevums ir būvēt tiltus attiecībām ar Lulas pretiniekiem.

Pārejas komandas pilnā sastāva izziņošana sāksies pirmdien, viņš piebilda.

Konservatīvie guvuši ievērojamus panākumus Kongresa vēlēšanās, un tas nozīmē, ka Lulam būs jāpieliek lielas pūles, lai panāktu iecerēto likumdošanas iniciatīvu īstenošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu