Mežu īpašnieki īstenojuši divus pūču aizsardzības projektus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mežu
Mežu Foto: Schutterstock.com

Latvijas Meža īpašnieku biedrība (LMIB) šogad pabeigusi darbu pie divu pūču sugu aizsardzības pasākumu īstenošanu savu biedru mežos, informē biedrībā.

Projekti tika īstenoti Latvijas Vides aizsardzības fonda (LVAF) projektu aktivitātē "Sugu un biotopu stāvokļa uzlabošana". Ūpju aizsardzības projekts tika īstenots ar LVAF finansējumu 10 971,00 eiro apmērā un LMIB līdzfinansējumu, savukārt Urālpūču aizsardzības projekts tika īstenots ar LVAF finansējumu 13 343 eiro apmērā un LMIB līdzfinansējumu.

Kā norāda biedrībā, projekta laikā tika izgatavoti un uzstādīti 45 būri urālpūcēm un 37 platformas ūpju ligzdošanai.

Pēc biedrībā paustā, meža īpašnieki ik gadus uzstāda simtiem putnu būrus savos mežos un pie laukus mājām, taču šis bija pirmais kopīgais projekts konkrētu sugu aizsardzībai.

LMIB pārstāve Aiga Grasmane skaidro, ka būri urālpūcei tika izvietoti īpašumos, kas pūču sugu aizsardzības plānā iekļaujas urlālpūcei prioritārās teritorijās, pārsvarā Dienvidlatgalē, Vidzemē un Ziemeļkurzemē.

Vienlaikus biedrībā informē, ka ūpim kā lielākajam pūčveidīgajam putnam ir nepieciešamas plašas ligzdas, turklāt līdzīgi kā citas pūču sugas, tas ligzdu nebūvē, bet piemērotā substrātā uz zemes izkašņā bedrīti dēšanai.

Dēšanas bedrītes ir aptuveni 30-50 centimetri diametrā ar 6-23 centimetru dziļumu, bet šādās vietās putnus apdraud dažādi plēsēji un tie ir sevišķi jutīgi pret traucējumiem.

LMIB norāda, ka projekta gaitā LMIB biedru mežos tika izvietotas ligzdošanas platformas ūpim sešu līdz desmit metru augstumā koku zaru žuburos vai zaru žāklēs. Mākslīgās ligzdvietas tika uzstādītas pērnā gada rudenī, un pavasarī tika apsekotas, lai konstatētu, vai nav apdzīvotības pazīmes.

Pēc biedrībā paustā, no visiem būriem tikai vienā bija divas pūču olas, visdrīzāk – meža pūces.

Vienlaikus LMIB norāda, ka projektam piesaistītais pūču eksperts Gaidis Grandāns atzīst projektu par nozīmīgu ieguldījumu putnu aizsardzība, jo ligzdvietas var kalpot pat vairāk kā desmit gadus un pamazām putni tās varēs atrast un izmantot ligzdošanai.

Kā informē biedrībā, Urālpūce ir Latvijā un Eiropas Savienībā īpaši aizsargājama putnu suga, kas ligzdo saimnieciskās darbības maz ietekmētos pieaugušos un pāraugušos jauktu koku un skujkoku mežos. Populācijas lielums Latvijā ir starp 1825 un 5381 ligzdojoši pāri. Urālpūce ligzdo liela izmēra dobumos, pusdobumos un vecās lielo plēsīgo putnu ligzdās.

Savukārt ūpju populācijas lielums Latvijā ir aptuveni 8–73 ligzdojoši pāri. Smilšakmens atsegumos ligzdojošā populācija ir gandrīz izzudusi vai izzūdoša. Atbilstoši starptautiski atzītajiem IUCN kritērijiem, suga ir kritiski apdraudēta Latvijā, jo tās populāciju veido mazāk nekā 50 pieauguši indivīdi. Putni lielākā skaitā sastopami Baltijas jūras piekrastē un lielo seklūdens ezeru (Babītes, Kaņiera, Engures ezeri) tiešā tuvumā.

LMIB ir 2005.gadā dibināta nevalstiska organizācija, kuras mērķis ir veicināt ilgtspējīgas un ekonomiski efektīvas mežsaimniecības attīstību Latvijā un pārstāvēt visu meža īpašnieku intereses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu