Trešdien AS tiksies ar Kariņu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
14. Saeimas deputāti Jānis Dombrava (no kreisās), Krišjānis Kariņš un partijas "Apvienotais saraksts" Ministru prezidenta amata kandidāts Uldis Pīlēns piedalās preses konferencē pēc tikšanās, kurā pārrunāja valdības darbības modeli.
14. Saeimas deputāti Jānis Dombrava (no kreisās), Krišjānis Kariņš un partijas "Apvienotais saraksts" Ministru prezidenta amata kandidāts Uldis Pīlēns piedalās preses konferencē pēc tikšanās, kurā pārrunāja valdības darbības modeli. Foto: Zane Bitere/LETA

Trešdien, 9.novembrī, gaidāma partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV) līdera, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa un citu JV politiķu tikšanās ar partiju apvienības "Apvienotais saraksts" (AS) Saeimas frakcijas pārstāvjiem, aģentūrai LETA apstiprināja JV politiķis Arvils Ašeradens.

JV gatavojas sarunām ar AS pārstāvjiem, piebilda politiķis.

Kā informēja JV pārstāvji, Kariņa tikšanās ar AS frakciju paredzēta plkst.11 AS Saeimas frakcijas telpās.

LETA vēstīja, ka AS Saeimas frakcija un AS sarunu vedēji valdības veidošanai uzaicinājuši uz tikšanos Kariņu ar saviem pārstāvjiem, lai pārrunātu viņa aicinājumu sākotnēji vienoties par atbildības jomu sadalījumu, aģentūrai LETA pastāstīja AS politiķis Uldis Pīlēns.

Kariņš uzaicināts tikties AS Saeimas frakcijas telpās trešdien un saruna provizoriski varētu notikt pēcpusdienā.

Pīlēns skaidroja, ka AS ieskatā Kariņa piedāvājums vērtējams kā "viendimensionāls", jo tas paredz vispirms vienoties par amatiem, nevis sākumā konceptuāli atrast risinājumu vairākiem būtiskiem jautājumiem, tajā skaitā, kā novērst Latvijas atpalikšanu no Igaunijas un Lietuvas gan ekonomikas rādītājos, gan sociālā atbalsta politikā.

Tāpat sākotnēji būtu jārod risinājums, kā risināt problēmu ar cenu pieaugumu jeb inflāciju un kā veicināt vietējo energoresursu izmantošanu, pauda AS līderis. Kā ļoti svarīgu jautājumu viņš atzīmēja nepieciešamību vienoties, ka, piemēram, digitalizācijas un citās nozarēs, kuras skar vairāku ministriju atbildību, tiek nodrošināta vismaz divu partiju kopīga atbildība. Ja tas netiek nodrošināts, tad saglabātos pašlaik esošā, bet iedzīvotājiem nepieņemamā "feodālo lēņu" sistēma, kurā partijas un ministrijas savstarpēji nesadarbojas, atzīmēja politiķis.

Pīlēns skaidroja, ka AS frakcijas deputātu iespējamā saruna ar Kariņu, uz kuru ir uzaicināts valdības vadītājs, būs iespēja abām pusēs izklāstīt katrai savu redzējumu un uzzināt vienam otra argumentus.

Jau vēstīts, ka pirmdien publiski vairāk iezīmējās viedokļu atšķirība par turpmāko rīcību valdības veidošanas procesā starp Kariņu, kurš sākumā sagaida AS atbildi par atbildības jomu piedāvājumu, un AS pārstāvjiem, kuri savukārt sākumā vēlas strādāt pie valdības deklarācijas izstrādes.

Kā ziņots, saskaņā ar Kariņa priekšlikumu topošajā valdībā JV varētu ieņemt septiņus amatus - Ministru prezidenta, finanšu ministra, ārlietu ministra, izglītības un zinātnes ministra, tieslietu ministra, klimata un enerģētikas ministra un labklājības ministra amatus.

AS pienāktos jau pašlaik ieņemtais Saeimas priekšsēdētāja amats un vēl četri amati valdībā - iekšlietu ministra, zemkopības ministra, veselības ministra un reģionālās attīstības un digitalizācijas lietu ministra amats.

Savukārt NA paredzēts ieņemt četrus ministra posteņus - aizsardzības ministra, kultūras ministra, satiksmes ministra un ekonomikas ministra amatus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu