Tracis par it kā nelikumīgi izpostīto Amatas dabas taku sacelts bez pamata (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Elvis Meisters/Twitter

Sociālajos tīklos plašu popularitāti guvis ieraksts par it kā izpostītu Amatas dabas taku - publicētajos foto redzams, ka dabas takas teritorijā veikta koku izciršana. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) norāda, ka izciršana bijusi saskaņota.

Kā skaidro pārvalde, Amatas ģeotaka vijas gan caur valsts īpašumu, gan vietām šķērso privātīpašumus. Privātā meža īpašumā tika konstatēta astoņzobu mizgrauža invāzija un saskaņā ar Valsts meža dienesta izsniegto sanitāro atzinumu un DAP izsniegto atzinumu par plānoto darbu atbilstību mežu apsaimniekošanas plānam un Gaujas nacionālā parka normatīvajam regulējumam, dienests ir izdevis koku ciršanas apliecinājumu sanitārās cirtes veikšanai.

Šī gada oktobrī VMD izsniedzis apliecinājumus saimnieciskās darbības veikšanai 8707 Latvijas cirsmās, pamatojoties uz meža īpašnieku iesniegumiem par vēlmi savā mežā veikt koku ciršanu, liecina informācija dienestā.

Oktobrī kopējā cirsmu platība bija 11 101 hektārs, savukārt meža īpašnieku plānotais izcērtamās koksnes likvīdais apjoms tika norādīts 1,424 miljonu kubikmetru apmērā. Galvenās izmantošanas cirsmas pēc VMD veiktā sanitārā atzinuma bija 287, tajās izcērtamā platība bija 206 hektāri, bet izcērtamā krāja - 42 001 kubikmetrs.

Savukārt kailcirtes pēc caurmēra VMD oktobrī akceptēja 1163 cirsmās ar kopējo platību 972 hektāri un krāju 240 532 kubikmetri.

Desmit mēnešos šogad VMD ir izsniedzis apliecinājumus saimnieciskās darbības veikšanai 102 642 cirsmās, to kopējā platība ir 150 633 hektāri un likvīdā krāja ir 14,943 miljoni kubikmetri. Tai skaitā galvenās cirtes pēc dienesta sanitārā atzinuma bija 3379 cirsmas ar kopējo platību 2642 hektāri un krāju 518 389 kubikmetri.

Savukārt kopš gada sākuma atļaujas kailcirtēm pēc caurmēra izsniegtas 7874 cirsmās ar kopējo platību 6498 hektāri un krāju 1,614 miljoni kubikmetri.

Pēc VMD sniegtās informācijas, cirsmu skaits desmit mēnešosšogad, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, ir palielinājies par 23,1% bet cirsmu platība par 27,6%. Tai skaitā par 2,4 reizēm ir palielinājies galvenās izmantošanas cirsmu skaits pēc sanitārā atzinuma.

Vienlaikus cirsmu skaits šī gada oktobrī, salīdzinot ar 2021.gada oktobri, palielinājies par 2,1%, bet cirsmu platība samazinājās par 17,6%. Tai skaitā par gandrīz divām reizēm palielinājies cirsmu skaits kailcirtēm pēc caurmēra.

VMD ir Zemkopības ministrijas padotībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir nodrošināt meža un meža nozares ilgtspēju. VMD uzrauga meža apsaimniekošanu un izmantošanu, ugunsdrošību un medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu, piedalās meža nozares politikas veidošanā un ieviešanā, īsteno meža ugunsdzēsību, uzrauga, kā noteiktās prasības ievēro tirgus dalībnieki, kas laiž tirgū kokmateriālus un koka izstrādājumus, kā arī tirgotāji un pārraudzības organizācijas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu