VIDEO ⟩ "Pēc gājēju celiņa neizskatās!" Iedzīvotājs sūdzas par regulāriem sodiem. Situāciju skaidro policija (5)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pie portāla TVNET vērsās kāds lasītājs, kurš pauda neizpratni par to, ka policija regulāri liekot sodus Dzeņu ielas iedzīvotājiem par neatļautu automašīnu novietošanu. Sazinājāmies gan ar mūsu lasītāju, gan Rīgas pašvaldības policiju (RPP), lai skaidrotu šo situāciju.

Portāla TVNET lasītājs vērsās pie mums ar video kadriem no Dzeņu ielas 3 Rīgā, kurā iemūžināts, kā vairākām automašīnām aiz loga aizlikts "plāksteris".

Iedzīvotājs video stāsta, ka policija periodiski viesojas šajā adresē un uzliek sodus par neatļautu automašīnu novietošanu. Sodi esot piemēroti par to, ka spēkrati novietoti uz gājēju celiņa.

Iedzīvotājs video skaidro un rāda, ka vieta, kur stāv automašīnas, nemaz pēc gājēju celiņa neizskatās un pa to cilvēki arī nepārvietojas. Iedzīvotājs savā video min, ka, iespējams, kāds kaimiņš speciāli izsaucot policiju. Anonīmais lasītājs skaidro, ka automašīnas te tiek novietotas, jo šajā apkaimē esot stāvvietu deficīts.

Video: Dzeņu ielas 3 gājēju celiņš

Aplūkojot video, tik tiešām minēto gājēju celiņu par tādu nosaukt ir visai grūti, tāpēc sazinājāmies ar Rīgas pašvaldības policiju, lai izprastu sodu piemērošanu.

RPP portālam TVNET norādīja: "Tas, ka teritorija nav labiekārtota, nenozīmē, ka tajā nedarbojas Ceļu satiksmes noteikumi, tādēļ minētā vieta ir uzskatāma par ietvi, kur automašīnas novietot ir aizliegts."

Ceļu satiksmes noteikumu 121. punkta 9. apakšpunkts nosaka: ja ar ceļa zīmēm vai ceļa apzīmējumiem nav noteikts citādi, apstāties un stāvēt ir aizliegts uz ietvēm, gājēju ceļiem, gājēju un velosipēdu ceļiem, kopīgiem gājēju un velosipēdu ceļiem, velosipēdu ceļiem un velojoslām.

Turklāt Ceļu satiksmes likumā par šī punkta neievērošanu paredzēts naudas sods transportlīdzekļa vadītājam 30 eiro apmērā. Attiecīgi vienīgais izņēmums, kad automašīnu drīkst novietot uz ietves, ir, ja noteiktā vietā ir uzstādīta ceļazīme, kurā norādīts transportlīdzekļa novietošanas veids.

Parasti zeme pie daudzdzīvokļu mājām pieder dzīvokļu īpašnieku kopumam, tādēļ ikvienam iedzīvotājam ir iespēja vērsties pie ēkas apsaimniekotāja, lai tiktu izstrādāts un vēlāk arī realizēts pagalma labiekārtošanas projekts, kas paplašinātu automašīnu novietošanas iespējas pagalmos.

RPP norāda, ka daudzi iedzīvotāji šo iespēju neizmanto, jo nevēlas ieguldīt līdzekļus sava īpašuma attīstīšanā, tādēļ automašīnas novieto uz ietvēm vai zaļajā zonā.

Visbiežāk policija sodus piemēro, kad tiek saņemts izsaukums no kāda iedzīvotāja, kuram traucē šīs neatbilstoši novietotās automašīnas. Piemēram, 4. novembrī Dzeņu ielā 3 tika piespriesti deviņi sodi par stāvēšanas noteikumu pārkāpumiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu