Baidens un Sji tiksies G20 samitā Bali, vēsta Baltais nams

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sji Dzjiņpins un Džo Baidens
Sji Dzjiņpins un Džo Baidens Foto: Carolyn Kaster/AP

ASV prezidents Džo Baidens 14.novembrī G20 samitā Bali, Indonēzijā, tiksies ar Ķīnas kolēģi Sji Dziņpinu, ceturtdien pavēstīja Baltais nams.

Tās būs līderu pirmās klātienes sarunas kopš Baidena stāšanās prezidenta amatā.

"Līderi diskutēs par centieniem uzturēt un padziļināt komunikācijas līnijas," kā arī par to, kā atbildīgā veidā vadīt konkurenci un strādāt kopā, kur intereses sakrīt, īpaši saistībā ar transnacionālajiem izaicinājumiem," pavēstīja Baltā nama preses sekretāre Karīna Žanpjēra.

Abām valstīm ir plaši sakari tirdzniecības un investīciju jomā, tomēr saglabājas domstarpības par militāro un diplomātisko ietekmi, sevišķi Āzijas un Klusā okeāna reģionā.

Taivāna, kas ir tuvs ASV sabiedrotais, ir vēl viens asu domstarpību avots, jo Sji uzskata, ka tai vajadzētu atrasties Pekinas kontrolē.

Kā trešdien norādīja Baidens, viņš skaidri to paudis Sji, ka vēlas "konkurenci, nevis konfliktu".

Baidens sacīja, ka viņi diskutēs par Taivānu, bet piebilda, ka ASV nostāja Taivānas jautājumā "kopš pašiem sākumiem nemaz nav mainījusies".

Darba kārtībā būs arī Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumi, uz ko ASV un to sabiedrotie raugās kā uz pieaugošiem draudiem.

Kā trešdien sacīja Baidens, viņš vēlas, lai tiktu formulēts - "kas ir mūsu katra sarkanās līnijas, lai saprastu, ko [Sji] uzskata, kas ir Ķīnas kritiskās intereses, un tas, par ko es zinu, kas ir Savienoto Valstu kritiskās intereses, un lai noteiktu, vai tās ir konfliktā viena ar otru".

"Un, ja tās ir, kā to atrisināt un noregulēt," viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu