Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Kā izvēlēties īsto prezervatīvu: 5 parametri, kas jāņem vērā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Prostock-studio/Shutterstock

Labi pazīstams, pieejams, efektīvs un uzticams – prezervatīvs laika gaitā kļuvis teju par sinonīmu drošam seksam. Tas joprojām ir vienīgais kontracepcijas līdzeklis, kas vienlaikus pasargā gan no nevēlamas grūtniecības, gan seksuāli transmisīvajām slimībām. Ja prezervatīvs tiek uzglabāts un lietots pareizi, kvalitatīvāko izstrādājumu efektivitāte var sasniegt pat 98%. Izklausās izcili, vai ne? Tomēr dažādu iemeslu dēļ daļa partneru arvien izvēlas to nelietot. Rakstā atspēkosim izplatītākos aizspriedumus un iepazīstināsim ar plašo mūsdienās pieejamo prezervatīvu klāstu, kurā savu īsto atradīs pat visprasīgākie.

Izmērs

Nav noslēpums, ka, tāpat kā nav divu vienādu ķermeņu, arī dzimumlocekļi atšķiras gan pēc formas, gan lieluma. Lai cik elastīgi būtu prezervatīvi, jāņem vērā, ka ne visiem vīriešiem derēs veikalā vai benzīntankā pa ceļam viegli nopērkamie standarta varianti.

Ja prezervatīvs ir par mazu, tas spiež, rada nekomfortablas sajūtas un var saplīst. Ja tas ir par lielu – seksa laikā var noslīdēt.

Abos gadījumos sekss kļūst nedrošs, bet diskomforts traucē fiziski un mentāli ļauties baudai. Standarta prezervatīva izmērs ir 52 mm, taču, piemēram, ražotājs My.Size Pro piedāvā izmēru amplitūdu no 45 līdz pat 69 mm.

Materiāls

Nereti sievietes dod priekšroku citām kontracepcijas metodēm, jo no prezervatīvu lietošanas attur kādreiz piedzīvotas nepatīkamas sajūtas – nieze, dedzināšana, nepatīkams kairinājums. Šie simptomi vedina domāt par lateksa alerģiju, tomēr tā reti ir problēmas iemesls.

Visbiežāk diskomforts rodas tādēļ, ka dzimumakta laikā prezervatīvs ātri izžūst, makstī veidojas berze un tās rezultātā – mikrotraumas, kas pēcāk dzīst un rada sūrstošu sajūtu.

No tās var izvairīties, pirms seksa un tā laikā lietojot gana daudz lubrikanta, kas jebkurā gadījumā procesu padarīs vēl patīkamāku. Taču ir alternatīvas – iespējams izvēlēties prezervatīvus bez lateksa.

Biezums

Pāri, kuri vēlas gūt pēc iespējas autentiskāku pieredzi un starp ķermeņiem nejust teju nekādu barjeru, bet vienlaikus rūpēties par drošību, var izvēlēties īpaši plānus prezervatīvus. Salīdzinājumam – populārie Skyn Elite ir 0,03-0,04 mm biezi, bet Ceylor piedāvā vien 0,02 mm biezu variantu. Par prezervatīvu pasaules "Teslu" var uzskatīt zviedru zīmolu LELO, kura prezervatīvi HEX lepojas ne tikai ar 0,045 mm plānumu, bet arī citām inovācijām – atšķirīgu tekstūru, precīzi piegulošu formu un bezkompromisu drošības rādītājiem.

Foto: Maja Topcagic

Savukārt izteikti biezākus prezervatīvus partneri nereti izvēlas anālajām rotaļām.

Faktūra

Prezervatīvs jau labu laiku nav vairs tikai izsargāšanās līdzeklis. Prezervatīvi ar faktūru – dažādām pumpiņām un rieviņām – veicina asinsriti maksts sieniņās. Lai arī pašas par sevi tās nav pārlieku jutīgas, šāda stimulācija sekmē uzbudinājuma veidošanos. Vēl izteiktāku sajūtu radīšanai pieejamas arī speciālas uzmavas.

Ir prezervatīvi, kas paredzēti akta paildzināšanai. Tiem vai nu ir uzklāta kāda viela, kas palīdz panākt vēlamo efektu, vai arī to pamatnē ir iebūvēts neliels erekcijas gredzens, kas aizkavē ejakulāciju.

Ar atbilstošu intīmo kosmētiku apstrādāti arī tie prezervatīvi, kuriem piemīt sajūtas paspilgtinošs sildošs vai atvēsinošs efekts. Rotaļīgumu guļamistabā (vai citviet) ienesīs tumsā spīdoši prezervatīvi.

Mērķis

Sieviešu prezervatīvi, kurus vagīnā nostiprina ar diviem elastīgiem riņķiem, atsevišķās rotaļās var izrādīties parocīgāki par tradicionālajiem. Piemēram, ja pāris vēlas pamīšus nodarboties ar vaginālo un anālo seksu, nav jāmaina prezervatīvs uz locekļa. Tāpat, pateicoties savam izmēram, tie var noderēt, izmantojot lielākas pieaugušo rotaļlietas.

Atsevišķu rakstu varētu veltīt prezervatīviem ar smaržu un garšu, kas radīti, lai sieviete būtu aizsargāta, sniedzot orālo seksu vīrietim. Zemenes, mellenes, piparmētras – atliek tikai izvēlēties mīļāko aromātu, un brīnišķīgus baudas mirkļus gūs abi! Arī drošam kunilingam bez infekciju riska paredzētas speciālas lateksa plēvītes jeb lakatiņi, kas paredzēti uzklāšanai uz sievietes dzimumorgāniem.

Vienmēr gan jāatceras – lai cik labi smaržotu un garšotu prezervatīvs vai lubrikants, tie neizslēdz rūpes par higiēnu.

Vērts zināt!

Prezervatīva saplīšana seksa laikā acumirklī nokauj kaisli un rada lieku stresu par nedrošo situāciju un tās iespējamajām sekām. No šāda scenārija var izvairīties, ievērojot dažus pavisam vienkāršus piesardzības pasākumus.

  • Prezervatīvu nevajadzētu uzglabāt kabatā vai makā – berzes ietekmē uz iepakojuma paliek mikroplaisas, kas to var sabojāt.
  • Gluži tāpat kā citiem produktiem, jāņem vērā, ka arī prezervatīviem ir derīguma termiņš, pēc kura beigām to kvalitāte var samazināties.
  • Pat ja nakts ir ļoti kaislīga, prezervatīva iepakojumu nedrīkst atvērt ar zobiem – tas var saplīst pat nemanot. Prezervatīvs jāvelk ar pareizo pusi un visa locekļa garumā.
  • Dubults neplīst – šis teiciens nav par prezervatīviem. Gluži pretēji, uzvilkti viens uz otra, tie visdrīzāk saplīsīs vai nošļuks abi!
  • Siekalas nav lubrikants. Tās ātri izžūst un nenodrošina vēlamo slīdamību, radot izteiktu berzi un vēl vienu iespēju prezervatīvam saplīst. Arī masāžas un citas eļļas kopā ar lateksu izmantot nav droši – to vietā vērts nodrošināties ar ūdens bāzes lubrikantu.

Raksts tapis sadarbībā ar "SexyStyle".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu