Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova uznāciens G20 samitā Bali bija diplomātiska neveiksme: vairums "lielā divdesmitnieka" līderu no viņa vairījās un savās runās nosodīja Krieviju, turklāt Lavrovam nācās piekrist gala ziņojumam, kurā nosodīta Krievijas agresija pret Ukrainu. Lavrovs samitu pameta jau pirmās dienas vakarā.

Putins uz samitu neaizbrauca

Vairums G20 valstu uz samitu nosūtīja valdības vadītājus, proti, prezidentu, premjerministru vai kancleru, kā arī pavadošo delegāciju. Krievijas gadījumā tas būtu prezidents - diktators Vladimirs Putins. Samita rīkotājvalsts Indonēzija bija uzaicinājusi arī Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, taču viņš paziņoja, ka Ukraina no dalības atteiksies, ja Putins ieradīsies pasākumā.

Galu galā Krieviju G20 samitā pārstāvēja ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kura amats nav līdzvērtīgs citiem - ASV prezidentam Džo Baidenam, Ķīnas prezidentam Sji Dzjiņpinam, Vācijas kancleram Olafam Šolcam, Francijas prezidentam Emanuelam Makronam un pārējiem valdību vadītājiem.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs Putina lēmumu samitā nepiedalīties skaidroja ar nevēlēšanos saskarties ar nospiedošu ārvalstu kritiku par Krievijas iebrukumu Ukrainā. "Tad viņam būtu jāatbild uz visiem jautājumiem un kritiku, kuru paudušas daudzas pasaules valstis. Visticamāk, ka tieši tādēļ arī viņa tur nebūs," pirms samita žurnālistiem teica Šolcs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X