TOP 5 ⟩ Padomi, kas garantēs veselīgus telpaugus

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pēdējos gados istabas augi ir kļuvuši par ārkārtīgi populāru mājas dekoru, kas ne tikai spēj atdzīvināt blāvas telpas, bet arī mitrināt gaisu un to attīrīt. Taču  zaļā rota tomēr ir dzīvi organismi un var būt visai cimperlīgi. Lūk, piecas radošas idejas, kā atdzīvināt noplukušus augus.

Mākslīgi radi stresu, lai ziedētu ģerānijas

Pelargonijas jeb ģerānijas ir pazīstamas ar krāšņajiem ziediem, kas dažkārt var vērties līdz pat vēlam rudenim. Tomēr reizēm šie augi var pēkšņi pārstāt ziedēt. Šādā gadījumā ir nepieciešams izmantot papildu mēslojumu vai kādu augšanas stimulatoru, kas rosinās augu radīt ziedus. Taču vienkāršākā metode ir stresa radīšana ar adatu. Tas izklausās visai barbariski, tomēr, ja iedursi kāta apakšdaļā, pašā centrā adatu, tā radīs augam stresu un tas sāks ražot pēcnācējus, proti, ziedus. Pirmie ziedi pēc adatas ieduršanas stumbrā parādās jau nedēļas laikā. Ņem vērā, ka adatai jābūt sterilizētai – pirms to iedur auga stumbrā, apstrādā to ar spirtu vai ūdeņraža pārskābi, lai nejauši neierosinātu kādas slimības augā.

Foto: Unsplash

Ar trauku ziepēm pret māņbruņutīm

Lai gan tās ir pavisam sīciņas, šie kaitēkļi ir īpaši bīstams parazīts, kas var izraisīt lēnu auga nāvi. Tomēr no šiem kukaiņiem ir iespējams atbrīvoties ar trauku mazgāšanas līdzekli. Atšķaidi 10 miligramus jeb iespied pusotra litra pudelē vienu kārtīgu spiedienu šķidro ziepju un sajauc ar litru silta ūdens. Sakrati pudeli un kārtīgi apsmidzini māņbruņutu skartās vietas. Atstāj mikstūru iedarboties 10 līdz 15 minūtes un noslauki putas ar mitru lupatiņu. Atkārto šo soli pēc dažām dienām, lai nomērdētu kāpurus.

Izaudzē rožu spraudeņus virtuves sūklī

Rožu spraudeņus dažkārt mēdz pavairot nevārītos kartupeļos, taču tos var aizstāt arī ar parastajiem trauku sūkļiem. Ar asu nazi nogriez rožu zariņus un paskrāpē spraudeņa lejasdaļu – skrāpējumu vietās ātrāk izsprauksies saknes.

Ņem tīru trauku sūkli un sagriez vairākos gabalos. Pēc tam ar šķērēm vai nazi sūklī iegriez “X” formas atveri, kurā liksi rozes spraudeni. Lai eksperiments izdotos, sagatavo rožu augšanas stimulantu – sajauc glāzē siltu ūdeni ar karoti alvejas sulas. Iemērc  sūkli šķidrumā uz desmit minūtēm un pēc tam izspied. Sūklī liec spraudeni. Lai radītu siltumnīcas apstākļus, spraudeni uzliec uz šķīvja un tam virsū uzliec burciņu. Ik pa laikam burku noņem un apsmidzini sūkli ar ūdeni.

Foto: Unsplash

Mēslojuma vietā glikoze

Telpaugiem laika gaitā no augsnes zūd minerālvielas, tādēļ tos periodiski ir nepieciešams pabarot ar mēslojumu. Dažkārt dārznieki augus baro ar cukurūdeni, taču aptiekās nopērkamais glikozes pulveris būs krietni efektīvāks. Ūdenī atšķaidīta glikoze veicinās ziedu veidošanos un stiprinās saknes. Ar glikozi mēslot augus ieteicams ne biežāk kā reizi mēnesī.

Pārlaistīji telpaugus? Ņem talkā ūdeņraža pārskābi

Lielākajai daļai augu pārlaistīšana rada sakņu puvi un neatgriezeniski nomērdē augu. Pirms izmet telpaugu, pamēģini to reanimēt ar ūdeņraža pārskābi. Ļauj augsnei kārtīgi izžūt un uzlej uz augsnes 3% ūdeņraža pārskābi. Šis līdzeklis piesaistīs auga saknēm skābekli un vienlaikus iznīcinās pelējuma sēnīti, ja tāda būs parādījusies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu