Bijušajam IDB darbiniekam kukuļņēmējam spēkā stājies cietumsods

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

22.novembrī atstājusi negrozītu Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru atteikts pieņemt kasācijas sūdzību kāda bijušā Iekšējās drošības biroja (IDB) darbinieka krimināllietā par kukuļņemšanu un starpniecības kukuļošanā mēģinājumu, līdz ar to stājies spēkā apgabaltiesas notiesājošs spriedums, ar kuru apsūdzētajam piemērots četru gadu cietumsods, informē tiesa. 

Tiesu kalendāra dati liecina, ka lietā apsūdzēts bijušais IDB darbinieks Aleksandrs Bezpalovs.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa pērn 14.decembrī atzina Bezpalovu par vainīgu kukuļošanā, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī starpniecības kukuļošanā mēģinājumā, ja to izdarījusi valsts amatpersona.

Pirmās instances tiesa nosprieda Bezpalovam piespriest nosacītu cietumsodu uz četriem gadiem.

Savukārt Rīgas apgabaltiesa, kura skatīja lietu apelācijas kārtībā, nolēma pirmās instances spriedumu daļēji atcelt un noteikt Bezpalovam reālu cietumsodu, jo tiesa neguva pārliecību, ka Bezpalovs nākotnē neizdarīs līdzīgu likumpārkāpumu.

Bezpalovs AT iesniedza blakus sūdzību, prasot tiesu pārskatīt apgabaltiesas lēmumu, ar kuru atteikts pieņemt kasācijas sūdzību.

Iepriekš Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs norādīja, ka IDB darbinieka noziegums nav saistīts ar viņa tiešajiem dienesta pienākumiem.

Rīgas apgabaltiesas spriedumā lasāms, ka Bezpalovs no 2018.gada 18.decembra līdz 2019.gada 9.janvārim savā darba vietā piecas reizes, iesaistot vismaz divas valsts amatpersonas, vērsās pie cita darbinieka un gan piedāvāja iesaistīties kukuļošanā, gan sniedza noteiktu informāciju par prettiesiski veicamajām darbībām, lai nepamatoti uz nepatiesa iesnieguma pamata par it kā izdarītu krāpšanu uzsāktu pārbaudi pret noteiktu juridisku personu, lai iegūtu kukuli lielā apmērā, ko veido 2000 eiro un 15% no parāda summas 166 581 eiro, no kura Bezpalovs kā starpnieks 10 000 eiro ar uzrunātā darba kolēģa palīdzību nodotu augstai amatpersonai.

Tāpat, īstenojot savu mantkārīgo nolūku, Bezpalovs, paziņojot, ka viņš ir IDB darbinieks, kurš var palīdzēt atgūt parādu no kāda uzņēmuma, piedāvājot parakstīt jau iepriekš sagatavotu nepatiesu ziņu saturošu iesniegumu par it kā kāda uzņēmuma amatpersonu izdarītu krāpšanu pret citu uzņēmumu, lai to iesniegtu noteiktai amatpersonai nelikumīgas pārbaudes uzsākšanai, pieprasīja kukuli lielā apmērā, liecina apsūdzība.

Pirms dienesta IDB Bezpalovs strādāja Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, kur bija pat Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas vadītājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu