Nofilmēts putns, kas 140 gadus tika uzskatīts par izmirušu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Pirmo reizi 140 gadu laikā pētnieki fotogrāfijās un video iemūžinājuši par sen izmirušu uzskatīto melngalvas fazānu-balodi (otidiphaps insularis), kas cēlies Fērgusona salā, Zālamana jūrā.

Teju pusotru gadsimtu tika uzskatīts, ka šī suga ir pilnībā izmirusi. Tomēr 2019. gadā pētnieki no Papua-Jaungvinejas vietējiem vietējiem iedzīvotājiem izdzirdēja baumas, ka šis putns ir manīts krūmos. Šogad to beidzot izdevās nofilmēt, raksta "Live Science".

Pēc vairākiem pārtraukumiem Covid-19 pandēmijas dēļ 2022. gada septembrī pētnieki beidzot atkal varēja doties uz Fērgusona salu, lai meklētu pierādījumus par šī putna eksistenci. Par laimi, ekspedīcija vainagojās ar panākumiem.

Tiesa, tas nebija viegli. Pētnieku komandai vajadzēja gandrīz mēnesi, lai atrastu kādu, kurš bija redzējis šo putnu. Beidzot atradās vietējais mednieks, kurš pētniekiem parādīja pareizo virzienu.

VIDEO: PAR SEN IZMIRUŠU UZSKATĪTAIS PUTNS

Ekspedīcijas dalībnieki attiecīgajā teritorijā izvietoja vairākas kameras. Pēc divām dienām pacietība atmaksājās: ar vienu no kamerām izdevās uzfilmēt par izmirušu uzskatīto putnu.

Diemžēl suga ir ārkārtīgi apdraudēta, jo tuvāko nedēļu laikā šī teritorija tiks izcirsta. Tomēr zinātnieki cer, ka nu ir pievērsuši šai putnu sugai pelnīto uzmanību, tāpēc varbūt nākotnē viņiem izdosies palīdzēt gan putniem, gan viņu mājām.

"Mums joprojām praktiski nekas nav zināms par šo sugu. Tieši tāpēc ir svarīgi sākt mācīties par to ekoloģiju. Tāpēc mēs arī plānojam atgriezties. Pagaidām gan ir zināms tikai viens - tas eksistē," stāstīja pētnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu