Arī kaimiņos cīnās par infrastruktūras sakārtošanu stāvvietās. Igaunijas piemērs (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Bilanol/Shutterstock

Līdzīgi kā Latvijā, arī Igaunijā apdrošinātāji pauž satraukumu par aizvien pieaugošo ceļu satiksmes negadījumu (turpmāk – CSNg) skaitu publiskajās autostāvvietās, kas lielā mērā saistīts ar mazajiem stāvvietu izmēriem un nesakārtoto satiksmes organizāciju tajās. Turklāt atšķirībā no Latvijas, kur stāvvietu izmērus reglamentējošais standarts noteikts vēl pērnā gadsimta beigās, Igaunijā tas mainīts jau divas reizes un stāvvietas platums kaimiņzemē ir par 20 cm lielāks nekā pie mums!

Igaunijas stāvvietu izvietojumu un platumu nosaka Igaunijas Standartu centra sastādītais pilsētas ielu standarts. Saskaņā ar šīm normām, kas stājās spēkā 2016. gada pavasarī, tirdzniecības centros ieteicamais stāvvietu platums ir 2,7 metri, bet citās mazāka apjoma autostāvvietās - 2,6 metri. Pēc vecā standarta, kas bija spēkā no 2003. līdz 2016. gadam, ieteicamais tirdzniecības centra stāvlaukuma platums bija 2,6 metri. Jāatgādina, ka Latvijā normatīvie akti pašlaik nosaka tikai vēlamo stāvvietas lielumu, definējot, ka platumam vēlams būt ne mazākam par 2,5 metriem!!!

Pēc Igaunijas Satiksmes apdrošināšanas fonda (turpmāk - ISAF) statistikas veiktā pētījuma datiem lielākā daļa tirdzniecības centru stāvvietu neatbilst arī 2003. gadā noteiktajam standartam. Īpaši kritiska ir situācija mazākās publiskās stāvvietās. Pērn jūnijā ISAF apmeklēja 15 Tallinas veikalu stāvvietas, kur pēdējā laikā pieaudzis stāvvietu avāriju skaits. 11 no šīm autostāvvietām stāvvietas platums neatbilda pat minimālajam noteiktam standartam.

2021. gadā Igaunijā reģistrēti kopumā 33200 CSNg, no kuriem 39 procenti bija avārijas autostāvvietās. ISAF aprēķinājuši, ka kopā atlīdzībās par CSNg autostāvvietās, pērn izmaksāti 14 miljoni EUR. Vidējā atlīdzība par negadījumu autostāvvietās 2021. gadā bija 1078 EUR. Visvairāk CSNg pērn notikuši Tallinas iepirkšanās centra Ülemiste stāvlaukumā, kur reģistrēti 126 negadījumi par kopējo summu 139 tūkstoši EUR.

No visiem reģistrētajiem CSNg publiskajās stāvvietās, negadījumi ar durvju atvēršanu/aizvēršanu veido 39%, sadursmes braucot atpakaļgaitā – 17%, bet sadursmes autostāvvietu krustojumos – 14%. Igaunijas apdrošinātāju statistika liecina, ka aptuveni 20% autostāvvietu avārijas izraisītāju pamet notikuma vietu.

Lai uzlabotu satiksmes drošību publiskajās autostāvvietās, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs 2021. gada aprīlī vietnē Manabalss.lv iesniedza iniciatīvu, kurā aicināts paplašināt stāvvietu izmērus. Pagaidām iniciatīvu parakstījuši jau vairāk nekā 8900, taču nepieciešams savākt 10 000 parakstus, lai tā nonāktu pie likumdevējam.

Plašāk ar iniciatīvas mērķiem iepazīties, kā arī parakstīties iespējams šeit.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu