Latvijā veidos Eiropas Kosmosa aģentūras Biznesa inkubācijas centrs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Visums. Ilustratīvs attēls.
Visums. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Latvija Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Ministru Padomē pierakstījās Galvenajai tehnoloģiju attīstības programmai (GSTP) un komercializācijas programmai "ScaleUp", kas paredz, ka no 2023.gada Latvijā tiks veidots EKA Biznesa inkubācijas centrs, informēja Izglītības un zinātnes ministrija.

Šonedēļ, 22.novembrī un 23.novembrī, Parīzē norisinājās EKA Ministru Padome, kas ir trīsgades nozīmīgākais pasākums EKA. Ministru Padomes laikā tiek izstrādāts un apstiprināts EKA budžets nākamajiem trīs gadiem. EKA kopā ar dalībvalstīm izstrādāja ambiciozu budžeta plānu, kas paredz stiprināt Eiropas kosmosa pozīcijas globāli un turpināt nodrošināt kosmosa nozares priekšrocības Eiropas iedzīvotājiem un industrijai.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece Ministru padomē uzsvēra, ka Latvijai kopš sadarbības uzsākšanas ar EKA 2015.gadā ir bijuši lieliski panākumi. Latvijas organizācijas dažādās attīstības stadijās īsteno 70 inovatīvus projektus saistībā ar izglītības, zinātnes un tehnoloģiju attīstību un spēju celšanu kosmosa nozarē. Ministre norādīja, ka Latvijai kā jaunai EKA partnerei ir būtiska jaunu dalībnieku iekļaušana kosmosa nozarē. Svarīga ir līdzsvarota augšupējo un lejupējo sektoru izaugsme, zinātnes komercializācija un privātās investīcijas, izglītība un cilvēkresursu attīstība, kā arī Latvijas loma lielās vērtību ķēdēs un misijās.

Vienlaikus ministre akcentēja, ka EKA loma Latvijas kosmosa nozares attīstībā ir nenoliedzama un padziļinātas attiecības ar EKA ir Latvijas kosmosa politikas stūrakmens.

EKA īsteno vairākus desmitus izvēles programmu dažādos kosmosa nozares attīstības virzienos. Katra EKA dalībvalsts un asociētā dalībvalsts var izlemt, kurās izvēles programmās tā vēlas piedalīties un kādu finansējumu ieguldīt.

EKA industriālā politika paredz, ka līdz 90% no iemaksātā finansējuma atgriežas atpakaļ valsts industrijā starptautiskos izglītības, zinātnes un inovāciju projektos. Šādu projektu galvenais mērķis ir stiprināt valsts kapacitāti un spējas kosmosa nozarē, lai virzītos uz komerciālu produktu un pakalpojumu izstrādi.

Tā kā jaunās valdības izveidošana un jaunā valsts budžeta apstiprināšana kavējas, Latvijas delegācija varēja pierakstīties EKA programmām iepriekš piešķirtā budžeta ietvaros. Latvija pierakstījās Galvenajai tehnoloģiju attīstības programmai (GSTP) un komercializācijas programmai "ScaleUp", kas paredz, ka no 2023.gada Latvijā tiks veidots EKA Biznesa inkubācijas centrs.

Kopumā EKA dalībvalstis nākamajiem trīs gadiem pieteicās EKA programmām par kopējo summu 16,9 miljardi eiro, kas ir 17% pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu no 2019.gada. EKA ģenerāldirektora Jozefa Ašbahera ieskatā tas ir milzīgs sasniegums, ņemot vērā enerģijas krīzi, Covid-19 pandēmijas ietekmi un kara Ukrainā radītos izaicinājumus, parādot, ka Eiropa saprot un novērtē kosmosa nozares piedāvātos risinājumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu