Krievija no Brazīlijas cietuma cenšas izdabūt savu spiegu, safabricējot lietu par narkodīleri (5)

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Maskava pieprasījusi Brazīlijai izdot Krievijas spiegu Sergeju Čerkasovu, safabricējot lietu par viņa saistību ar narkotiku tirdzniecību, konstatēts pētnieciskās žurnālistikas centra "Bellingcat" un izdevuma "The Insider" izmeklēšanā.

Aprīlī Nīderlande deportēja uz Brazīliju cilvēku, kas uzdevās par Brazīlijas pilsoni Viktoru Milleru Fereiru un vēlējās stažēties Starptautiskajā tiesā Hāgā.

Nīderlandes drošības dienesti konstatēja, ka Fereira patiesībā ir Krievijas pilsonis Čerkasovs - Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) līdzstrādnieks.

Brazīlijā Krievijas izlūks tika notiesāts par viltotu dokumentu izmantošanu, un viņam tika piespriesti 15 gadi cietumā.

Jūlijā Krievijas varasiestādes paziņoja Brazīlijai, ka par viltotu dokumentu izmantošanu notiesātais cilvēks patiešām ir Krievijas pilsonis Sergejs Čerkasovs.

Atbilstoši Maskavas piedāvātajai versijai Čerkasovs esot plaša vēriena narkotirgonis, kas piegādājis heroīnu no Afganistānas.

Tiesas materiālos, kas pievienoti lūgumam par izdošanu, Čerkasova vārds iekļauts jau pēc tiesas, norāda pētnieki.

Krimināllieta, kurā viņš figurē kā apsūdzētais, tiešām ir bijusi, tomēr citu shēmas dalībnieku advokāti nespēja atcerēties, ka lietā būtu minēts arī Čerkasovs.

Krievijas varas pārstāvju apgalvojumi izdošanas dokumentos rada iespaidu, ka varasiestādes iekļāvušas Čerkasova vārdu desmit gadus vecā krimināllietā.

Materiālos arī tiek apgalvots, ka Čerkasovs esot izsludināts meklēšanā. Tomēr izdevumam "The Insider" nav izdevies atrast viņa vārdu meklēšanā izsludināto personu datu bāzēs līdz brīdim, kad Čerkasovs tika aizturēts Brazīlijā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu