"Getliņus" nepaplašinās, ja Rīgā aktīvāk šķiros un pārstrādās atkritumus (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atkritumu poligons "Getliņi".
Atkritumu poligons "Getliņi". Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai "Getliņu" atkritumu poligonu nevajadzētu paplašināt, Rīgā jāturpina palielināt šķiroto atkritumu īpatsvars un to pārstrāde, kā arī jāizglīto iedzīvotāji, otrdien bija vienisprātis Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdes dalībnieki.

Komiteja šodien uzklausīja pašvaldības uzņēmuma SIA "Getliņi EKO" ziņojumu par sākto atkritumu mazināšanas komunikācijas kampaņu un tās pirmā posma rezultātiem.

Kampaņu īsteno reklāmas aģentūra "McCann Riga", kas uzvarēja uzņēmuma rīkotajā iepirkumā. Kampaņu sēdē prezentēja SIA "Getliņi EKO" Vides un attīstības pārvaldes vadītāja Līga Šmite.

Kampaņas mērķis ir veicināt izpratni par "Getliņi EKO" poligona ierobežotību un līdz 2027.gadam samazināt poligonā piegādāto atkritumu daudzumu. Izvēlētā stratēģija ir kampaņu sadalīt trīs posmos, no kuriem pirmais ir biedēšana un šoks, kam sekos izglītojošs saturs, bet noslēgumā - paraduma uzturēšana ar humoru. Biedēšanas mērķis ir uzmanības piesaistīšana, izmantojot tai skaitā mānīšanu, piemēram, "atkritumu poligons var būt tavā apkaimē".

Kampaņa tika izvērsta televīzijā, vidē, digitālajos kanālos, radio un drukātajos materiālos, kas izvietoti arī daudzstāvu ēku liftos.

Prezentācijā tika sīki analizēti kampaņas pirmās kārtas rezultāti, klikšķi sociālajos tīklos un mājaslapā, ka arī, piemēram, balsojuma rezultāti par to, kur jābūt jaunajam poligonam. Kā atbilde uz šo jautājumu pārliecinoši uzvarējis Rīgas Centra rajons, saņemot 45% balsu, kas, iespējams, liecina par to, ka rīdzinieki ir sapratuši kampaņas būtību un jautājumā tīši ietverto absurdu. Prezentācijā atbildēts uz kampaņas gaitā iedzīvotāju uzdotajiem jautājumiem, piemēram, kāpēc kampaņas materiāli ir arī krievu valodā un kāpēc reklāmā negatīvi pozicionētas kaijas.

Sēdē izskanēja ierosinājumi radikālai noglabājamo atkritumu apjoma mazināšanai. Šķiroto atkritumu dedzināšana var samazināt noglabājamo apjomu par 90%, pauda "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns. Latvijā jau darbojas uzņēmumi, kas ražo siltumu no atkritumiem, taču daļu no tur sadedzināmajiem atkritumiem ievedot no ārzemēm. Sēdes dalībnieki vienojās atkritumu izmantošanu siltuma ražošanā apspriest atsevišķā sēdē.

Liela daļa atkritumu, kas nonāk "Getliņos", ir bioloģiskie atkritumi, kuru nodošanai vajadzētu būt pa brīvu, bet to savākšanas izmaksas varētu iekļaut nešķiroto atkritumu tarifā. Pašlaik tas nav izdarāms, jo to neatļauj normatīvie akti, sacīja Stirāns.

Tāpat gan domes deputāti, gan uzņēmuma pārstāvji uzsvēra, ka būtiska loma ir iedzīvotāju izglītošanai, un nonāca pie kopīga secinājuma, ka pašlaik bērni tiek pietiekami izglītoti par vides un atkritumu šķirošanas jautājumiem, bet nepieciešams izglītot tieši pieaugušos. Svarīgi būtu izglītot namu apsaimniekotājus un sētniekus, pauda deputāts Valdis Gavars (NA/LRA).

Uzņēmuma pārstāvji saņēma vairākkārtējus jautājumus par kampaņas efektivitāti un reklāmas aģentūras izvēles kritērijiem, kā arī detalizēti tika apspriesti "Getliņi EKO" iepirkumu komisijas locekļi, viņu kompetence un izglītība. Deputāts Mārtiņš Kossovičs (P/P) bija iepazinies ar komisijas locekļu politisko piederību un uzdeva jautājumu, vai tā nemulsina uzņēmuma vadību.

Sēdei bija informatīvs raksturs, un nekādi lēmumi netika pieņemti.

SIA "Getliņi EKO" apkalpo ap 600 000 Rīgas pašvaldības iedzīvotāju.

SIA "Getliņi EKO" pieder Rīgas valstspilsētas pašvaldībai - 97,70% un Ropažu novada pašvaldībai - 2,30%, liecina "Firmas.lv" dati. 2021.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 31,03 miljoni eiro, bet peļņa - 300 000 eiro.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu