Iespējams, "Sadales tīkls" vairāk jānodala no "Latvenergo", pauž Kariņš (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Foto: Līga Gredzena/LETA

Iespējams, "Sadales tīkls" būtu vairāk jānodala no elektrības ražotāja "Latvenergo", šādu iespēju šorīt LTV "Rīta panorāmā" pieļāva premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Pēc viņa sacītā, savulaik sadalot energomonopolu, no tā pilnībā tika atdalīts "Augstsprieguma tīkls", bet "Latvenergo" un "Sadales tīkls" faktiski esot palikuši vienā koncernā.

Politiķa skatījumā, iespējams, būtu jārestrukturizē arī šis palikušais koncerns, vairāk nodalot "Sadales tīklu" no "Latvenergo", jo "Latvenergo" kā energoražotājam mazāk interesējot konkurence, bet "Sadales tīklam" vajadzētu būtu orientētam uz pēc iespējas lielāku ražotāju skaitu.

Es šo publiski pasaku kā iespēju, lai eksperti izvērtētu, vai koncerns pašlaik ir pareizi strukturizēts, izteicās valdības vadītājs.

Kariņš uzsvēra, ka iespējamā restrukturizācija noteikti nav īstermiņa jautājums, jo tā rūpīgi jāizvērtē, bet īstermiņā jānodrošina, lai nav strauja tarifu pieauguma, kuru Latvijas ekonomika varētu neizturēt.

"Sadales tīkla" pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka šis jautājums ir akcionāra atbildībā. "Sadales tīkls" ir neatkarīgs elektroenerģijas sadales sistēmas operators, kas atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam "Latvenergo" koncerna ietvaros ir nošķirts no elektroenerģijas ražošanas, pārvades un tirdzniecības darbībām. "Sadales tīkls" īsteno darbību atbilstoši likumā noteiktajiem neatkarības nosacījumiem un ik gadu sniedz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā izvērtēšanai darbības atbilstības ziņojumu.

Tāpat uzņēmumā skaidroja, ka "Sadales tīkls" tarifu projektu sagatavojis, balstoties uz "Augstsprieguma tīkla" tarifu projektā ietverto pieeju. Sadales operatoram ir aizliegts pieņemt lēmumus kāda konkrēta tirgus dalībnieka interesēs. Regulējums paredz speciālu procedūru, kurā ikvienai pusei ir iespēja iesniegt priekšlikumus un/vai iebildumus.

Kā ziņots, "Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" ir pieteikuši iespaidīgus elektrības pārvades tarifu palielināšanas plānus, kas izsaukuši satraukumu sabiedrībā, tāpēc politiķi apņēmušies nodrošināt tajos izmaiņas.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu