Vēža pacienti akcijā prasa lielāku finansējumu ārstēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Lai panāktu valdības solītos uzlabojumus vēža pacientu ārstēšanā un sekmētu plašāku, taisnīgāku jauno zāļu pieejamību, Latvijas Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienība "Onkoalianse" aicina decembrī apvienot spēkus akcijā "#Atbalstām vēža pacientus kopā!", pavēstīja apvienībā.

Akcijas laikā "Onkoalianse" aicina ikvienu, kurš vēlas atbalstīt vēža pacientus cīņā par nākamā gada budžeta palielinājumu onkoloģisko slimību ārstēšanai - ģimenes, organizācijas, valsts, pašvaldību, uzņēmumu darbiniekus, pašdarbības kolektīvus un citus - uzņemt un ievietot savos sociālajos tīklos foto ar augšup paceltām rokām un mirkļibirku "#AtbalstāmVēžaPacientusKopā".

"Onkoalianse" dibinātāja Olga Valciņa uzsvēra - ja netiks mazinātas rindas uz izmeklējumiem, uzlabota piekļuve speciālistiem, kā arī, ja netiks nodrošināti mūsdienīgi valsts apmaksāti medikamenti, kas vēzi ļauj ārstēt un ar to dzīvot, daudziem nākamais gads var būt pēdējais. "Tas nozīmē dzīvot, balansējot kā virs bezdibeņa - katru dienu ir bažas, sekos kritiens vai noturēšos," viņa sacīja.

Līdz ar to viņa aicina apzināties, ka smagā diagnoze var skart ikvienu un lūdz cilvēkus atrast mirkli, lai solidāri atbalstītu vēža pacientus cīņā par tiesībām dzīvot.

Ar šo akciju "Onkoalianse" vēlas atgādināt politiķiem un lēmumu pieņēmējiem par solījumu īstenot valdības apstiprināto Veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plānu onkoloģijas jomā 2022.-2024.gadam jeb tā saukto Onkoplānu, kura īstenošanai finansējums paredzēts tikai daļēji. 2023.gadam plāna īstenošanai paredzēti 135,8 miljoni eiro, bet, pēc Nacionālā veselības dienesta datiem, onkoloģijā aprēķinātās papildu vajadzības 2023.gadam sasniedz vēl 99 miljonus eiro.

Vienlaikus ceturtdien, 8.decembrī plkst.8 Vecrīgā, Neatkarības laukumā pie Saeimas "Onkoalianse" un tās atbalstītāji aicina uz informatīvu pasākumu Saeimas deputātus un plašsaziņas līdzekļus, lai demonstrētu vēža pacientu nestabilo situāciju kompensējamo zāļu nodrošinājumā - dažām diagnozēm zāles ir, bet daļa pacientu, kam valsts apmaksātu jauno zāļu nav, "spiesti balansēt kā virs bezdibeņa starp būt vai nebūt".

Akcijas dalībnieki iepazīstinās Saeimas deputātus un medijus ar aktuālo situāciju, problēmām vēža ārstēšanā, ierobežoto jauno zāļu pieejamību un tās radītajām sekām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu