Persiešu paklājs, slāviski raksti kā koka karotēm. Jezga ap Kalnietes mēteli (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

Latvijas dzimšanas svinību laikā tika sacelta liela ažiotāža par Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes izvēlēto tērpu, proti, mēteli, kas burtiski sacēla vētru sociālajos tīklos. 

Vieni norādīja, ka mēteļa raksts līdzinās krievu suvenīriem, citi jokoja, ka deputāte ietinusies persiešu paklājā, vēl citi zināja teikt, ka līdzīgi ornamenti bijuši Senajā Kijivā. Daži pat steidza norādīt, ka slāviski raksti tik patriotiskam pasākumam nepiedien. Nu arī pati politiķe komentē sava tērpa izvēli un tā ideju.

Mēteļa īpašniece izdevumam "Privātā Dzīve" teica, ka ir pārsteigta par sacelto ažiotāžu. "Mani izbrīna šie cilvēku komentāri, kas ir ļoti tālu no īstenības.

Šajā audumā nav nekā krieviska vai ukrainiska,

izņemot to, ka arī ukraiņu tautastērpos saglabājusies vissenākā ornamenta ģeometriskā struktūra, ko nosaka auduma krusteniskais diegu raksts.

Vēlāk, attīstoties ziedu rakstiem, tie tika absorbēti tautas mākslā," skaidro Kalniete, kura pēc izglītības ir mākslas zinātniece.

Stāstot par savu mēteli, viņa teic – tas viņai bijis mugurā jau vairākas reizes. "To šuvu pati no Javas salā batikota un apdrukāta kokvilnas auduma. Uz tā redzami indonēziešiem raksturīgi ornamentālie liekumi, kuros ietverti pāvi un citi vietējie putni un ziedi. Pats mēteļa stils gan vairāk raksturīgs Ziemeļķīnai un Mongolijai," norāda deputāte.

Atgādinām, ka šī nav pirmā reize, kad publiski apspriesta Kalnietes tērpa izvēle. Jāatsauc atmiņā 2019. gads un "kolorādo" raksta kleita, ko vēlāk politiķe demonstratīvi sadedzināja. 

Vairāk lasi izdevuma "Privātā Dzīve" 29. oktobra numurā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu