Latvijā ir otrs augstākais saslimstības rādītājs ar HIV Eiropā (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijā ir otrs augstākais saslimstības rādītājs ar HIV Eiropā. Pērn Latvijā reģistrēti vairāk nekā 200 jauni HIV gadījumi. Iemesli joprojām ir gan nezināšana par inficēšanās riskiem, gan arī bailes no sabiedrības nosodījuma. Tas veicina to, ka cilvēki neuzsāk ārstēšanās procesu un apdraud citus, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Dienas ziņas".

Bailes no nosodījuma par neatbilstošu dzīvesveidu un sabiedrības noraidījums vien veicina, ka HIV pozitīvie cilvēki gana kūtri meklē palīdzību, kaut arī valsts nodrošina šo cilvēku bezmaksas ārstēšanu. Latvijā šobrīd ir aptuveni 8000 HIV/AIDS reģistrētu gadījumu. Uz Eiropas rādītāju fona esam līderos.

"Ja mēs skatāmies Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu vidū, Latvija ir otrajā vietā pēc jauno HIV gadījumu skaita uz 100 000 iedzīvotājiem. Ja mēs skatāmies Latvijas reģionu sadalījumu, tad visaugstākā saslimstība ir Kurzemē, Rīgā un Zemgalē," pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vecākā veselības veicināšanas koordinētāja Kristīne Ozoliņa.

Cilvēki joprojām baidās būt atklāti un runāt par inficēšanos. Neārstējoties viņi apdraud citus. Negatīvā saslimstības tendence saistāma arī ar to, ka joprojām daļa sabiedrības ir maz izglītota par riskiem inficēties ar HIV.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu