Apsūdzētajam nav tiesību iepazīties ar operatīvās darbības materiāliem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Republikas Satversmes Tiesa.
Latvijas Republikas Satversmes Tiesa. Foto: Latvijas Republikas Satversmes Tiesa

Satversmes tiesa (ST) par atbilstošu pamatlikumam ir novērtējusi likuma normu, kas neparedz apsūdzētajam tiesības iepazīties ar operatīvās darbības materiāliem, kuri nav pievienoti krimināllietai un kuri attiecas uz pierādīšanas priekšmetu.

ST informēja, ka saskaņā ar apstrīdēto normu pieteikuma iesniedzējam krimināllietas iztiesāšanā tika liegts iepazīties ar operatīvās darbības materiāliem, kuri nav pievienoti krimināllietai un kuri attiecas uz pierādīšanas priekšmetu konkrētajā krimināllietā. Persona lūdza ST izvērtēt Kriminālprocesa likuma 500. panta sestās daļas atbilstību Satversmes 92.pantam.

Kriminālprocesa likuma 500. panta sestā daļa nosaka - ja krimināllietā kā pierādījumu izmanto operatīvās darbības pasākumos iegūtās ziņas, tikai tiesa pēc prokurora, cietušā, apsūdzētā vai viņa aizstāvja motivēta lūguma drīkst iepazīties ar tiem operatīvās darbības materiāliem, kuri nav pievienoti krimināllietai un kuri attiecas uz pierādīšanas priekšmetu, lietas materiālos un nolēmumā norādot, ka šie materiāli ir izvērtēti.

Savukārt Satversmes 92. pants nosaka, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā, un ikviens uzskatāms par nevainīgu, iekams viņa vaina nav atzīta saskaņā ar likumu.

Pieteikuma iesniedzējs uzskata, ka apstrīdēto apstākļu dēļ krimināllietas iztiesāšanas laikā neesot ticis nodrošināts pušu līdztiesības princips un tādējādi esot aizskartas viņam Satversmes 92. pantā noteiktās pamattiesības uz taisnīgu tiesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu