Dabīgo eglīti nav ieteicams pirkt pirmajā decembra nedēļā! Kad ir īstais laiks? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Beidzot klāt ir decembris – Ziemassvētku mēnesis. Daudzi jau novembra nogalē savus mājokļus ir izrotājuši ar košām lampiņām, dekoriem un citiem sīkumiem, taču jau drīzumā ir jāsāk domāt par pašu galveno Ziemassvētku dekoru – eglīti. Kad ir īstais laiks sagādāt un izrotāt egli?

Varētu uzskatīt, ka decembra sākums ir pārāk agrs laiks, lai iegādātu egli, taču dažkārt Ziemassvētku spars vai bērnu izmisīgie lūgumi pēc eglītes ir tik spēcīgi, ka var nākties par šo dekoru parūpēties krietni agrāk, nekā vajadzētu. Jau šobrīd daudzi “Instagram” lietotāji pārpludina sociālo tīklu ar kārdinošām mākslīgajām eglēm, taču ko darīt, ja prāts nesas uz dabīgajām eglēm?

Dabīgo eglīti nav ieteicams pirkt pirmajā decembra nedēļā, vēsta britu portāls “House Beautiful”. Eglītei ir jāizdzīvo vēl vismaz četras nedēļas un jāsaglabā tai raksturīgā zaļā krāsa. Ja egle būs pirkta par ātru, var gadīties, ka Ziemassvētku dāvanas vērsi vaļā pie birstošas un sausas egles. Tāpat ir svarīga eglītes kopšana un novietojums telpā.

Vēsturiski, piemēram, Viktorijas laikmetā, eglītes uzstādīja pavisam vēlu – vien pašā Ziemassvētku vakarā. Tas pārsvarā tika darīts tāpēc, ka egles tā laika apkures dēļ ātri nobira un zaudēja savu kuplumu. Savukārt mūsdienās ir dažnedažādas iespējas paildzināt egles mūžu, tomēr ideālais laiks, kad iegādāt Ziemassvētku egli, ir Otrā advente jeb divas nedēļas pirms Ziemassvētkiem. Šis laiks ir pietiekami agrs, lai mājoklī atmodinātu Ziemassvētku garu, kā arī pats koks varēs sagaidīt gan Ziemassvētku vakaru, gan Jauno gadu.

Ņem vērā!

Lai eglīte stāvētu ilgāk:

  • Iepērkot egli, pārbaudi, vai tās skujas ir elastīgas un tās ir iespējams ieliekt ar diviem pirkstiem. Ja egļu skujas liecot salūst, tas norāda, ka egle nav svaiga un ātri nobirs. Vēl viens būtisks aspekts ir kāta apgriešana. Lai egle ilgāk stāvētu svaiga, pirms uzstādīšanas ir ieteicams nozāģēt aptuveni divus centimetrus no kāta – gluži kā puķēm pirms likšanas vāzē.
  •  
  • Liec egli ūdenī nekavējoties pēc atvešanas mājās un neļauj izžūt stumbra apakšējai daļai. Regulāri papildini ūdeni egles statīvā.  
  •  
  • Lai egle būtu svaiga vairākas nedēļas, to nedrīkst novietot radiatoru, kamīnu vai citu sildošo elementu tuvumā, kā arī istabas temperatūrai nevajadzētu pārsniegt 21 ºC. Tāpat eglīti nav ieteicams novietot logu tuvumā, tiešos saules staros. Regulāri egli apsmidzini ar ūdeni vai tās tuvumā novieto gaisa mitrinātāju.
  • Egļu biršanu dažkārt veicina gaismu virtenes, kas mēdz sakarst un izkaltēt  skujas. Tā vietā izmanto mazas LED gaismas virtenes, kas ir ekonomiskas elektroenerģijas patēriņa ziņā un nesakarst.

Kādēļ gādāt eglīti ātrāk?

Ziemassvētku dekorācijas spēj ietekmēt cilvēku mentālo stāvokli pozitīvā ziņā, tā 2017. gadā portālam “Unilad” pavēstīja psihoanalītiķis Stīvs Makkeons. Ziemassvētku dekorācijas un gaismiņas rada saikni ar labām bērnības atmiņām, kas cilvēkus padara laimīgākus. Savukārt psiholoģe Debora Šerani portālam “Today” skaidro, ka Ziemassvētku dekori, tostarp eglīte, patiešām liek cilvēku smadzenēm saražot vairāk laimes hormona dopamīna, tādēļ tieši šajā laikā cilvēki jūtas priecīgāki un līksmāki.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu