Politologs: NA izvirzītie ministru amatu kandidāti darbam jaunajā valdībā neizraisa nekādu pārsteigumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes profesors, politologs Juris Rozenvalds.
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes profesors, politologs Juris Rozenvalds. Foto: Ieva Lūka/LETA

Nacionālās apvienības (NA) izvirzītie ministru amatu kandidāti darbam jaunajā valdībā neizraisa nekādu pārsteigumu, sacīja Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes profesors, politologs Juris Rozenvalds.

NA pirmdien valdes sēdē vienbalsīgi nolēma par satiksmes ministru virzīt bijušo ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu, par aizsardzības ministri - Ināru Mūrnieci, par ekonomikas ministri - līdzšinējo ministri Ilzi Indriksoni un kultūras ministru - līdzšinējo ministru Nauri Puntuli.

Rozenvalds norādīja, ka par izvirzītajiem kandidātiem nekādu lielu pārsteigumu nav, jo tie jau no paša sākuma figurējuši kā potenciālie ministri darbam jaunajā valdībā. Drīzāk jautājums varētu būt par to, kā viņiem veiksies šajos amatos, sacīja politologs. Tomēr, viņa vērtējumā, Vitenbergs ir vienīgais, kam varētu būt mazāk izpratnes par Satiksmes ministrijas pārvaldībā esošajām nozarēm.

Iepriekš NA bija pieprasījusi bijušās iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) demisiju saistībā ar policijas darbu Uzvaras parkā nedēļas sākumā. NA draudēja, ka gadījumā, ja Golubeva paliks amatā, NA ministri pametīs valdību. NA veiktā "šantāžas mēģinājuma" dēļ Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) bija pieprasījis Vitenbergam atstāt ekonomikas ministra amatu.

"Diez vai Kariņš toreiz atbrīvojās no Vitenberga, jo viņam nepatika viņa darbība. Drīzāk tas bija bez personīgiem motīviem, bet gan pret NA rīcību, kas piespiedu kārtā mēģināja atbrīvoties no iekšlietu ministres. Šajā gadījumā nekādu šķēršļu nav," sacīja Rozenvalds.

Patlaban NA lēmusi, ka līdzās Vitenbergam ministrijas vadībā strādās parlamentārais sekretārs, līdzšinējais zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, kurš Satiksmes ministriju vadīja no 2009.līdz 2010.gadam. Rozenvalds norādīja, ka Gerhards ir bijis universāls ministrs, kurš iepriekš radījis nevienlīdzīgu reakciju nozarē, taču arī tam nevajadzētu radīt kādus šķēršļus.

Jau ziņots, ka NA respektēs premjera amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) aicinājumu ministru amatiem virzīt tikai tādus kandidātus, kas ir piedalījušies vēlēšanās un ievēlēti Saeimā.

Atbilstoši Kariņa priekšlikumam, NA jaunajā valdībā tiktu uzticēta atbildība par ekonomikas, aizsardzības, kultūras un satiksmes jomām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu