Visām NATO dalībvalstīm palielinot izdevumus, alianses aizsardzības budžets varētu pieaugt par 7%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: Reuters/ScanPix

Ja visas NATO dalībvalstis palielinās izdevumus aizsardzībai, alianses aizsardzības budžets varētu pieaugt par 7%, teikts jaunākajā "Globālā miera indeksa" ziņojumā.

Ekonomikas un miera institūta veidotajā ziņojumā, kurā izvērtēta situācija 2022.gadā, uzsvērts, ka Krievijas un Ukrainas karš izraisījis būtiskas izmaiņas aizsardzības politikā. Tas ietekmējis arī piegādes ķēžu un pārtikas drošību.

Tāpat ziņojumā akcentēts, ka visā pasaulē ir palielinājusies inflācija. Ja 2022.gada sākumā inflācija ASV sasniedza 8%, tad Eiropā tie bija 7%. Ticami, ka karš Ukrainā izraisīs vēl lielāku inflācijas pieaugumu.

Globālie militārie izdevumi, kas kopš 2014.gada pieauga mērenā tempā, 2022.gadā palielinājās. Daudzas NATO dalībvalstis ir apņēmušās palielināt savus aizsardzības budžetus, cenšoties sasniegt NATO ieteiktos 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tādas valstis kā Vācija, Itālija, Dānija, Beļģija, Spānija, Norvēģija un citas ir vienojušās palielināt aizsardzības budžetu, lai turpmākajos gados sasniegtu NATO ieteikto. Savukārt Francija un Polija ir apņēmušās turpināt palielināt finansējumu aizsardzībai, krietni pārsniedzot 2% līmeni. ASV plāno aizsardzībai atvēlēt līdz 813 miljardus ASV dolārus jeb 3,8% no IKP.

"Globālā miera indeksā" tiek sarindotas 163 pasaules valstis un teritorijas, atbilstoši to miera līmenim. Šogad ziņojums tiek izdots jau 16.reizi. Mierīgākā valsts pasaulē ir Islande. Indeksa augšgalā tai pievienojas Jaunzēlande, Īrija, Dānija un Austrija.

Latvija šajā indeksā 163 valstu konkurencē ierindota 35.vietā, Lietuva - 37.vietā, bet Igaunija - 33.vietā.

Par nemierīgāko valsti pasaulē jau piekto gadu pēc kārtas atzīta Afganistāna, kam seko Jemena, Sīrija, Krievija un Dienvidsudāna.

Ziņojumā arī atzīmēts, ka Eiropa ir mierīgākais reģions pasaulē, un tajā atrodas septiņas no desmit mierīgākajām valstīm pasaulē. Savukārt piecos no deviņiem pasaules reģioniem vērojams miera pieaugums. Lielākie uzlabojumi notikuši tādos reģionos kā Dienvidāzija, Tuvie Austrumi un Ziemeļāfirka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu