Saeimas deputāti paliek bez privilēģijas "rezervēt" Dziesmu svētku biļetes (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kultūras ministrs Nauris Puntulis
Kultūras ministrs Nauris Puntulis Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas deputāti ir izņemti no to personu loka, kuriem iepriekšējā rezervācijā būs iespēja iegādāties Dziesmu svētku biļetes, šādu informāciju no Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) saņēmis kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Šodien debatēs Saeimā kultūras ministrs skaidroja, ka LNKC šādu lēmumu pieņēmis, ņemot vērā rīkojāju biļešu komisijas viedokli un nevienprātīgo Dziesmu svētku padomes lēmumu.

Pēc debatēm Saeima šodien noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšlikumu atteikties no privilēģijām ministriem ārpus rindas iegādāties biļetes iepriekš rezervācijā uz gaidāmajiem Dziesmu un deju svētku pasākumiem.

ZZS priekšlikumā bija paredzēts atteikties no priekšrocībām arī parlamenta deputātiem. Abilstoši Puntuļa debatēs teiktajam, šīs priekšrocības ir jau atceltas.

LNCK direktore Signe Pujāte aģentūrai LETA skaidroja, ka LNKC biļešu politikas jautājumu skatīja divpakāpju sistēmā - Ielūgumu un iepriekšējās rezervācijas biļešu komisijā un Dziesmu un deju svētku padomē.

Pēc viņas paustā, Biļešu komisijas lēmums ir neatbalstīt iespēju deputātiem iegādāties biļetes ar privilēģiju - iepriekšējo rezervāciju, savukārt Dziesmu un deju svētku padomes lēmums tikai ar vienas balss pārsvaru ir pretējs.

"Izsverot abus lēmumus, kā arī diskusijas par šo jautājumu, LNKC kā svētku rīkotājs balstīsies uz Rīkotāja biļešu komisijas viedokli - neiekļaut Saeimas deputātus to personu lokā, kam būs iespēja iegūt biļetes iepriekšējā rezervācijā," akcentēja LNKC direktore Signe Pujāte.

Kā aģentūru LETA informēja LNKC pārstāve Linda Ertmane, Dziesmu un deju svētku attīstību, organizēšanas modeli nosaka Dziesmu un deju svētku likums, kurā tostarp ir arī definēti Dziesmu un deju svētku padomes izveides principi un uzdevumi.

Dziesmu un deju svētku padomes darbs notiek saskaņā ar Ministru kabineta apstiprināto nolikumu, kurā noteikts, ka padome ir konsultatīva institūcija. Padomē tiek skatīti ar Dziesmu un deju svētku procesa ilgtspēju un tradīcijas tālāknodošanu saistītie jautājumi, statuss par svētku organizēšanu un diskutablie jautājumi.

Ertmane uzsvēra, ka pie tādiem pieder arī biļešu politika, kas allaž izraisa lielu interesi un viedokļu apmaiņu, tomēr visus gala lēmumus ar izņēmumiem, kas atrunāti Dziesmu un deju svētku likumā, par svētku organizēšanas jautājumiem pieņem tā rīkotājs - LNKC.

Kā ziņots, ZZS preses sekretāre Dace Kārkliņa iepriekš aģentūru LETA informēja, ka ZZS deputāti aicināja Saeimu noraidījusi Dziesmu un deju svētku padomes lēmumu, ar kuru iepriekš bija paredzēts turpmāk Saeimas deputātiem un ministriem saglabāt privilēģiju rezervēt biļetes uz XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku pasākumiem, kas notiks 2023.gada vasarā.

Jau ziņots, ka 30.novembrī Dziesmu un deju svētku padome bija lēmusi saglabāt privilēģiju Saeimas deputātiem un valdības locekļiem rezervēt un iegādāties biļetes uz Dziesmu un deju svētkiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu