ASV uz Igauniju nosūtīs papildu rotācijas spēkus, arī HIMARS vadu

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Tuvāko nedēļu laikā Igaunijā dislocēs papildu ASV rotācijas militāros spēkus, lai stiprinātu NATO aizsardzību un sabiedroto drošību, paziņoja Igaunijas Aizsardzības ministrija.

Igaunijā tiks izvietota kājnieku rota un augstas mobilitātes raķešu sistēmas HIMARS vads, kā arī ar to saistītais vadības un kontroles aprīkojums un sistēmas.

Dislocēšana tiek veikta pēc tam, kad ASV prezidents Džo Baidens šovasar NATO samitā Madridē paziņoja, ka sabiedroto aizsargās ikvienu NATO teritorijas centimetru, un tā ir daļa no plašākas rotācijas, lai veidotu pastāvīgu un visaptverošu ASV militāro klātbūtni Baltijas valstīs. Tas apliecina kopīgās vērtības un intereses un ir piemērs ASV un Igaunijas lieliskajām aizsardzības un drošības attiecībām, pauda Igaunijas Aizsardzības ministrija.

"Lēmums nozīmē būtisku ASV rotācijas militārās klātbūtnes Igaunijā un Baltijas valstīs pastiprināšanu, apliecinot ASV ilgstošo apņēmību gādāt par mūsu reģiona drošību, un lieliski pastiprina NATO pozīcijas," sacīja Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs.

ASV karavīru vienības Igaunijā piedalīsies mācībās un uzlabos savstarpējās sadarbības spējas ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem, un nepieciešamības gadījumā aizstāvēs valsti.

"Igaunija turpina būtiski attīstīt neatkarīgas pašaizsardzības spējas. Mēs sagaidām, ka līdz 2025.gadam saņemsim savas HIMARS sistēmas, tādēļ iespēja laicīgi mācīties kopā ar ASV karavīriem pielāgošanos padarīs vēl raitāku, un mēs iegūsim tik svarīgo laiku," paskaidroja Pevkurs.

HIMARS tiek uzskatītas par pašlaik pasaulē vismodernākajām un pilnīgākajām tālas darbības raķešu sistēmām, kas Igaunijas aizsardzības pozīcijas stiprina ar būtisku ugunsjaudu un stratēģisko ietekmi.

Igaunijas Aizsardzības spēli kopā ar ASV veidos NATO paspārnē esošu divīzijas struktūru Igaunijā. Igaunija pievienosies ASV programmai "Warfighter", kuru veido vairākas mācības, kuru rezultātā karavīri un divīzijas saņem sertifikātus.

"Igaunijas divīzijai būs stingras apmācības, lai vēl vairāk attīstītu gatavību un sadarbības spējas ar mūsu tuvākajiem sabiedrotajiem Igaunijas un alianses aizsardzībai," klāstīja Pevkurs.

Bez ASV karavīru dislokācijas Igaunijā ir arī Lielbritānijas vadītā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa, ko veido Lielbritānijas, Francijas un Dānijas vienības, kā arī Islandes speciālisti un patrulēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā vienība, kuru pašlaik veic Vācijas Gaisa spēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu