Erdogans draud Grieķijai, ka turku raķetes varot sasniegt Atēnas (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: AFP/SCANPIX

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans svētdien brīdinājis, ka turku raķetes varot sasniegt Atēnas, Ankarai turpinot izrādīt aizkaitinājumu par Grieķijas militāro nostiprināšanos Egejas jūras salās.

"Tagad mēs esam sākuši ražot paši savas raķetes," runā Samsunā, valsts ziemeļos, uzsvēra Erdogans. "Protams, to ražošana biedē grieķus. Kad jūs sakāt "Tayfun", grieķis sabīstas un saka: "Tās trāpīs Atēnām." Protams, tās trāpīs."

"Tayfun" (turku valodā "taifūns") ir Turcijā izstrādāta tuva darbības rādiusa raķete. Tās izmēģinājums tika veikts oktobrī virs Melnās jūras, un šī raķete var trāpīt mērķiem 500 kilometru attālumā, kas ir divas reizes tālāk nekā sniedz šobrīd Turcijas arsenālā esošās raķetes.

"Ja jūs nesaglabāsiet mieru, ja jūs mēģināsit pirkt kaut ko [lai sevi apbruņotu] šur un tur, no Amerikas uz šīm salām, tāda valsts kā Turcija nebūs vienaldzīgs garāmgājējs. Tai kaut kas būs jādara," norādīja Erdogans.

Pēdējo mēnešu laikā Turcijas līderi savos izteikumos pret Grieķiju kļuvuši arvien asāki, pārmetot Atēnām militāru nostiprināšanos, kā to apgalvo Ankara, Grieķijas Egejas jūras salās netālu no Turcijas krasta.

Kārtējo reizi paužot vāji slēptus draudus, Erdogans sacīja: "Mēs kādā naktī, kad būs pienācis īstais laiks, varam uzrasties pēkšņi."

Pagājušajā nedēļā Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu brīdināja Grieķiju, lai tā izbeidz Egejas salu militarizāciju, pretējā gadījumā Ankara "uz vietas spers nepieciešamos soļus".

Kaut arī Grieķija un Turcija ir sabiedrotie NATO, abu valstu starpā vairāku desmitgažu garumā nerimst domstarpības virknē jautājumu, arī par jūras robežu, kontinentālo šelfu un Kipru.

Šogad Grieķija mudināja Rietumu sabiedrotos panākt, lai Turcija izbeidz agresīvo retoriku, brīdinot par vēl vienas Ukrainai līdzīgas situācijas rašanos.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu