ASV kategoriski iebilst pret Serbijas karavīru atgriešanos Kosovas ziemeļos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV kategoriski iebilst pret Belgradas ideju ļaut Serbijas karavīriem atgriezties Kosovas ziemeļos, otrdien paziņojis ASV Valsts sekretāra pilnvarotais Rietumbalkānu jautājumos Gabriels Eskobars.

"Mēs esam kategoriski pret to, mēs to kategoriski noraidām, mēs to vispār neatbalstām. Es arī gribu teikt, ka Kosovai ir ļoti spēcīgas drošības garantijas no ASV," intervijā "Radio Brīvā Eiropa" Prištinā sacīja Eskobars.

Plānots, ka Eskobars ceturtdien kopā Eiropas Savienības (ES) sūtni Miroslavu Laičāku dosies uz Belgradu, lai tiktos ar Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču, kurš otrdien paziņoja, ka saskaņā ar ANO 1244.rezolūciju Belgrada pieprasīs NATO miera uzturētāju misijai KFOR atļauju izvietot Kosovas ziemeļos 1000 serbu karavīru un policistu.

Priština noraida Belgradas piedāvāto 1244.rezolūcijas interpretāciju un apgalvo, ka tā neparedz serbu kontingenta ievešanu nemieru gadījumā.

Maz ticams, ka NATO varētu atbalstīt Serbijas lūgumu.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Nesen ar ES starpniecību atsāktās Belgradas un Prištinas sarunas nesušas mazus rezultātus, un situācija pamatā serbu apdzīvotajos Kosovas ziemeļos ir saasinājusies.

Serbijas premjerministre Ana Brnabiča pauda neapmierinātību ar Eskobara izteikumiem, tviterī paziņojot, ka viņš ir "vēl viens politiķis, kurš kategoriski iebilst pret spēkā esošajām ANO Drošības padomes rezolūcijām".

"Viens jautājums, ja drīkst, ar cieņu, ja ANO 1244.rezolūcija vairs nav spēkā, ja Briseles vienošanās vairs nav spēkā (), ja Vašingtonas vienošanās ir pagātne un ANO Statūti neattiecas uz Serbiju, pēc kādiem principiem mums būtu jāvadās?" jautāja Brnabiča.

"Vai arī mums vienkārši jāseko jūsu horoskopam, lai uzminētu jūsu vēlmes un palīdzētu glābt mieru pasaulē?" viņa piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu