Kāds dators nepieciešams mācībām?

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Mācībās izmantot tikai grāmatas un burtnīcas šodien ir laikmetam tikpat neatbilstoši kā apgūt zāles pļaušanu ar izkapti. Tehnoloģiju attīstība ir radījusi iespēju mācību procesu padarīt efektīvāku un aizraujošāku, turklāt vienlaikus tiek apgūtas šodien ārkārtīgi nepieciešamās digitālās prasmes. To sapratuši vai vismaz sāk aptvert vairums ar izglītības nozari saistītie, tādēļ skolas un kvalifikācijas celšanas kursu pasniedzēju mācību klases bez datoriem nav iedomājamas. Tomēr par to, kādiem datoriem jābūt šajās klasēs, domas joprojām dalās, un to uzskatāmi parāda ļoti atšķirīgās audzēkņiem pieejamās ierīces.

Patiešām, kādam tad būtu jābūt labam mācību datoram? Sarunās ar pieredzējušiem, skaitļotājus mācību procesā ilgstoši izmantojošiem pedagogiem ātri izkristalizējas svarīgākie faktori.

Izturīgs un mobils

Pats pirmais ir mobilitāte. Ja ap gadsimtu miju datorklasi veidoja nevainojamās rindās sakārtoti, pie grīdas pieskrūvēti datorgaldi ar lielu galddatora torni īpašā nodalījumā un nesamērīgu vietu aizņemošu monitoru uz galda, tad šodien fiksētas darba vietas paliek pagātnē. Audzēkņi strādā komandās, tādēļ bieži vien vairākiem jāsasēžas pie viena galda.

Līdz ar to darbam nepieciešami viegli un kompakti klēpjdatori, ko bez grūtībām varētu pārnēsāt arī sākumskolēni. Šīm prasībām nevainojami atbilst Taivānas ražotāja ASUS parocīgā ierīce "ExpertBook B1". Tā sver tikai 1,7 kilogramus un ir nepilnus divus centimetrus bieza. Tieši tāda, kādu skolēns var bez grūtībām aiznest uz citu vietu telpā kā atvērtā, tā aizvērtā veidā.

Tā kā datorus mācībām nereti izmanto bērni un pieaugušie, kuri ikdienā ar šādām ierīcēm nestrādā, var atgadīties dažādas ķibeles. Piemēram, bērni mēdz piemirst, ka dators ir pieslēgts pie uzlādes vai USB vada un ar strauju kustību izraut tos no pieslēgvietas. Aiz tā paša uzlādes vada gadās noraut ierīci no galda. Tādēļ svarīgi, lai dators būtu pietiekami izturīgs.

"ExpertBook B1" gadījumā tā nav problēma, jo visa "ExpertBook" sērija atbilst amerikāņu militārā standarta MIL-STD-810H prasībām. Līdz ar to šis klēpjdators spēj izturēt triecienus, drebināšanu, straujas temperatūras maiņas, putekļainu vidi un šķidruma uzšļakstīšanos.

Tas izmēģinājumos pārcietis dažādus skarbus pārbaudījumus, tostarp spraudņu ievietošanu pieslēgvietā 10 tūkstošus reižu vai nemitīgu, dienām ilgu vāka atvēršanu un aizvēršanu.

Foto: Publicitātes foto

Piemērots visam

Mācību klasēs datorus izmanto daudzas audzēkņu grupas un lieto dažādām vajadzībām. Vieni mācās rakstīt, citi jau darbojas ar programmēšanas kodiem vai apstrādā video materiālus, kas prasa gana daudz resursu. Tādēļ mācību datoram jābūt ar pienācīgu veiktspēju.

"ExpertBook B1" pieejami ar jaunāko paaudžu "Intel" procesoru un vajadzības gadījumā arī ar NVIDIA grafisko karti, kas specializējas vizuālā materiāla apstrādāšanā. Datoram arī jāspēj ātri pārraidīt datus tīmeklī, tādēļ "ExpertBook B1" aprīkots ar "WiFi 6" tehnoloģiju atbalstošu modemu, kas ļauj uzturēt datu pārraidi ar ātrumu līdz pat 2,4 gigabitiem sekundē.

Līdz ar to pat ļoti apjomīgus failus iespējams pārsūtīt dažās sekundēs, kā arī nodrošināt augstvērtīgu tiešsaistes saziņu – kā videokonferences, tā attālinātu kopā strādāšanu dažādās programmās.

Ja apmācībām jāpieslēdzas attālināti vai darbs grupā paredz digitālu sadarbību, lieti noderēs ASUS mākslīgā intelekta trokšņu slāpēšanas sistēma, kas pieklusina apkārtējās skaņas. Tas ir īpaši noderīgi trokšņainās klasēs, kur citu audzēkņu balsis apgrūtina sarunāšanos.

Pieslēgvietas katra prasībām

Lai arī bezvadu datu pārraide ieņem aizvien nozīmīgāku lomu informācijas apmaiņā, joprojām nepieciešams datoram pievienot dažādus palīglīdzekļus ar kabeļu starpniecību. Tādēļ liela nozīme ir tam, cik un kādas pieslēgvietas piedāvā ražotājs. Plānajiem klēpjdatoriem tā allaž bijusi problēma, jo vienkārši korpusā fiziski nav tik daudz vietas, lai ievietotu vajadzīgās ligzdas.

ASUS inženieriem gan izdevies sekmīgi tikt galā ar izaicinājumiem un iemontēt "ExpertBook B1" visu nepieciešamo. Te ir HDMI, USB-C un trīs USB-A ligzdas, VGA, "Ethernet", 3,5 mm austiņu un microSD karšu lasītāja pieslēgvieta. Ja nepieciešams datoru pievienot pie lielāka monitora, to var izdarīt ļoti viegli, jo 180 grādu eņģes ļauj vākā iestrādāto 15,6 collu displeju noguldīt paralēli galdam, lai tas neaizsegtu skatu uz monitoru.

Vērts uzsvērt, ka datora plašais ekrāns nav padarījis pašu ierīci apgrūtinoši lielu, un par to jāpateicas ļoti plānajām apmalēm. Ar šādu pieeju ASUS inženieriem izdevies panākt, ka displejs aizņem 90% no visa korpusa laukuma.

Vienmēr sasniedzama palīdzība

Apmācību speciālistiem audzēkņu izglītošana ir nepārtraukts darbs piecas un apmācību uzņēmumos pat visas septiņas dienas nedēļā. Tādēļ ir ārkārtīgi svarīgi, lai datori vienmēr būtu darba kārtībā un problēmu gadījumā tiktu saremontēti pēc iespējas ātrāk.

ASUS ierīču lietotājiem te ir būtiskas priekšrocības. ASUS biznesa sadarbības programma paredz, ka servisa speciālists vienas darba dienas laikā pēc izsaukuma ierodas uzņēmuma telpās un saved ierīces kārtībā. ASUS arī ir padomājis par ikdienas garantiju. Tā jau standarta piedāvājumā ir 3 gadi, un to nodrošina vietējais Latvijas servisa centrs, nevis ārzemju, tādēļ garantijas remontu organizēšana un veikšana norit ātrāk.

Ja jāuzņem lielāka mācību grupa un nepieciešams palielināt datoru skaitu, pasūtītās ierīces tiks atgādātas diennakts laikā. Kamēr citi zīmoli globālo loģistikas izaicinājumu dēļ sastopas ar lēnām piegādēm, ASUS Baltijas noliktavās mērķtiecīgi izveidojis prāvus krājumus, lai klienti pie datoriem tiktu bez kavēšanās.

Gadījumos, kad klients nezina, kā rīkoties, viņam cauru nedēļu 24 stundas diennaktī pieejams klientu atbalsta serviss. Tas sasniedzams kā pa telefonu, tā arī Facebook vietnē, tādēļ lietotājs vienmēr var ātri saņemt ieteikumus situācijas atrisināšanai.

Raksts tapis sadarbībā ar ASUS

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu