Futbola līdzjutēji brīdināti par iespējamu MERS koronavīrusa uzliesmojumu: vai pamats bažām?

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Lusail" stadions PK pusfināla spēles starp Argentīnu un Horvātiju laikā
"Lusail" stadions PK pusfināla spēles starp Argentīnu un Horvātiju laikā Foto: dpa/scanpix

Pasaules kauss (PK) futbolā, kas pašlaik norisinās Tuvo Austrumu valstī Katarā, tuvojas noslēgumam – atlikušas vien divas spēles. Lielākā daļa komandu un līdzjutēju jau devušies mājup, un tas sociālajos tīklos radījis lielas bažas par iespējamu Tuvo Austrumu respiratorā sindroma (MERS) uzliesmojumu, ziņo biznesa izdevums “Forbes”.

Jau vairākas dienas sociālajos tīklos pasaulē lielu uzmanību rada tēma par iespējamu MERS izplatību. Turklāt arī vairāku valstu veselības aģentūras izplatījušas brīdinājumus futbola līdzjutējiem, kuri atgriežas mājās no PK Katarā.

Britu laikraksts “The Sun” ziņoja, ka Lielbritānijas Veselības drošības aģentūra publicējusi īsu ziņojumu, ka “ārstiem un sabiedrības veselības nodrošinātājiem jābūt “kaujas gatavībā”, jo iespējams MERS uzliesmojums to cilvēku vidū, kuri atgriežas no PK Katarā”. Līdzīgu brīdinājumu publicējusi arī Austrālijas veselības aģentūra, kura “brīdina visus, kuri ceļo no Tuvajiem Austrumiem, arī tos, kuri atgriežas no PK, par iespējamu MERS izplatību”.

Pašlaik gan nav zināms, vai kādam no PK spēļu apmeklētājiem ir diagnosticēts MERS. Kanādas Saskačevanas Universitātes Vakcīnu un infekcijas slimību organizācijas virusoloģe Andžela Rasmusena sacīja, ka pašlaik nav pat viena gadījuma, kad kāds PK apmeklētājs būtu sasirdzis ar MERS.

“MERS koronavīruss nav izdomājums, tas vienmēr ir jāuztver ar piesardzību.

Lai arī MERS sociālajos tīklos ir “topā” jau trīs dienas, nav informācijas pat par vienu gadījumu, kad kāds būtu saslimis ar MERS. Nedomāju, ka “es redzēju, kā cilvēki klepo” ir pamats aizdomām par MERS izplatību,” norādīja Rasmusena.

Tiek norādīts, ka Katarā kopumā ziņots par 28 saslimšanas gadījumiem ar MERS. Tas nozīmē, ka valstī ar 2,9 miljoniem iedzīvotāju šī slimība nav ļoti izplatīta.

“Forbes” pieļauj, ka pastiprinātā uzmanība MERS iespējamajai izplatībai ir saistāma ar to, ka zinātniskajā žurnālā “New Microbes and New Infections” īsi pirms PK sākuma Katarā publicēja rakstu “Infekcijas riski 2022. gada PK futbolā Katarā”. Rakstā brīdināts, ka teorētiski pastāv iespēja, ka līdzjutēju vidū varētu izplatīties MERS.

Tādēļ rakstā tika brīdināti cilvēki “ar lielāku saslimšanas risku", ka vajag "izvairīties no kontakta ar kamieļiem, nedzert kamieļu pienu, neēst gaļu, kas nav pietiekami labi pagatavota”.

Tāpat pētnieki uzsver, ka fakts, ka vīrusa nosaukumā ir iekļauts vārdu salikums “Tuvie Austrumi” (un Katara atrodas šajā reģionā) nav iemesls uzskatīt, ka patiešām ir liels risks, ka šī slimība varētu izplatīties.

Pašlaik zināms, ka MERS koronavīruss pat ne tuvu nav tik lipīgs kā SARS-Cov-2 vīruss, ko zinām kā Covid-19.

Lai arī MERS izplatītākie simptomi ir drudzis, klepus un elpas trūkums, arī šajā gadījumā cilvēks var būt inficēts, taču neizjust simptomus. Līdzīgi kā ar kovidu un citām respiratorajām slimībām, arī MERS var izplatīt asimptomātiski cilvēki.

MERS būtiski atšķiras no Covid-19. Lai arī abas slimības izraisa koronavīrusi, tie ir atšķirīgi, lai gan slimībām ir savas līdzības. MERS var izraisīt pneimoniju, gastrointestinālos simptomus kā caureju. Smagākajos gadījumos (līdzīgi kā kovids), arī MERS var apdraudēt dzīvību. Tas attiecas uz gados vecākiem cilvēkiem un tiem, kuriem ir hroniskas saslimšanas un cilvēkiem ar vājāku imūnsistēmu. Atšķirībā no kovida, pret MERS nav vakcīnu vai zāļu. Turklāt MERS ir arī nāvējošāks – pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, aptuveni 35% no MERS pacientiem ir miruši.

Šeit gan jāuzsver, ka sociālajos tīklos nereti tiek “no mušas tiek uzpūsts zilonis”, un nav nekāda iemesla sākt uztraukties par iespējamu MERS izplatību visā pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu