Piparkūku vēsture un galvenais garšas noslēpums

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Piparkūkas ir viens no senākajiem un iecienītākajiem Ziemassvētku našķiem, kas savu popularitāti saglabā arī mūsdienās. Kāpēc tieši šāds pikants našķis ir kļuvis par svētku neatņemamu sastāvdaļu? Kā varam dažādot piparkūku mīklas sastāvu, lai tās būtu veselīgākas? 

Piparkūku vēsture

Piparkūkas, medus rauši ir ēdiens ar ļoti senu vēsturi, pat ar 5000 gadus senu! Tās cepa Senajā Romā, Senajā Grieķijā, ziedoja dievībām un lietoja veselības stiprināšanā. Mūsu Eiropas pusē pirmoreiz rakstos piparkūku cepšana pieminēta Nirnbergā 1395. gadā. Piparkūkas galvenokārt ziemā cepa mūki, savukārt mūķenes cepa medus raušus un pārdeva tos aptiekās pie klosteriem. Mīklas sastāvs bija līdzīgs kā šodien – medus, pipari, ingvers, kanēlis, muskatrieksts un citas garšvielas, kam tika piedēvētas ārstnieciskas īpašības, īpaši medum.

Piparkūkas bija ļoti dārgas, jo izejvielas tolaik bija pieejamas vien retajam.

Ir zināms, ka piparkūkas, līdzīgas, kā mēs tās cepam šodien, uz Latviju ir atceļojušas no Vācijas. 17. gadsimtā Vācijā bija piparkūku ģildes un piparkūku cepšana bija amats, stāsta sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore.

Kāds ir piparkūku popularitātes noslēpums?

Piparkūku fenomens varētu būt smaržā, garšvielās, mīklas gatavošanā – tai ir jānobriest, „visām garšvielām jāsadraudzējas”, lai kāda īpaši nedominētu, uzsver uztura speciāliste. Kad smarža, tām cepoties, piepilda māju, tā rada svētku sajūtu. Savukārt dekorēšana un krāsainās glazūras tik ļoti patīk bērniem!

Veselīgākas variācijas

Mūsdienās ir daudz iespēju dažādot tradicionālo piparkūku recepti, lai gan tādas vienas, īstās receptes jau nemaz nav, saka uztura speciāliste. Medus un garšvielas, īpaši pipari, paliek nemainīgas. Pārējo – variējam, kā nu kuram tīk. Kviešu miltu vietā var izmantot rudzu, speltas vai citus miltus, kas ļauj dažādot cepumu struktūru – no cietiem, kraukšķīgiem līdz mīkstiem. Var variēt ar cukuru un tā daudzumu, bet neaizstājams mīklā ir medus. Jāatceras, ka piparkūkas ir tikai našķis ar savu sastāvu un arī formu.

Mīklas gatavošanai ir jāparedz laiks, vēlams garšvielas malt mājās, lai saglabātu to aromātu. Piparkūku krāsai var izmantot dažādus cukura sīrupus, melasi vai pievienot dedzināto cukuru. Mīklas gatavošanā ir jābūt izveicīgam, jo jādarbojas ar ļoti karstu masu. Senos laikos piparkūku mīklu gatavoja vasarā, arī mūsdienās piparkūku mīklu gatavo labu laiku pirms svētkiem.

Piparkūku garšvielu noslēpumi

Farmaceite Ilze Priedniece uzskata – tieši bagātīgais garšvielu sastāvs, kas piparkūkām piešķir aromātu un garšu, rada svētku sajūtu un prieku. Turklāt

visas tradicionālās piparkūku garšvielas satur ēteriskās eļļas, kam piemīt veselīgas īpašības.

· Kanēlis. Kanēļkoka mizu izmanto pie gremošanas traucējumiem un vēdera uzpūšanās, arī sliktas dūšas, saaukstēšanās gadījumā. Kanēli izmanto arī uztura bagātinātājos, kas palīdz uzturēt normālu glikozes līmeni.

· Koriandrs. Koriandra sēklu droga uzlabo gremošanu un apetīti, mazina vēdera uzpūšanos. To izmanto atkrēpošanai klepus gadījumā, tam piemīt arī nomierinošas īpašības.

· Muskatrieksts uzlabo ēstgribu un gremošanu, taču tas jālieto uzmanīgi, lai nepārdozētu. Turklāt to nedrīkst lietot grūtnieces.

· Krustnagliņas veicina gremošanu, ārīgi tās lieto pret sāpēm, arī zobārstniecībā – tās mazina sāpes un darbojas antiseptiski.

· Melnie un smaržīgie pipari veicina gremošanu.

· Kardamons. Kardamona sēklu droga uzlabo gremošanu un ēstgribu. Tās izmanto pret  gremošanas traucējumiem un vēdera uzpūšanos.

· Ingvers. Ingvera sakneņiem piemīt pretiekaisuma, sviedrējoša iedarbība. To izmanto gremošanas traucējumu, saaukstēšanās gadījumā. Tas palīdz arī pret sliktu dūšu.

"Protams, gan ar pārlieku piparkūku ēšanu, gan ar garšvielu patēriņu nevajadzētu aizrauties! Atcerieties, ka piparkūkas tomēr ir salds našķis, bet garšvielas jālieto atbilstošos, saprātīgos apjomos," uzsver BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Lai garšām un aromātiem bagāti svētki! Neaizmirsīsim par garšaugu un garšvielu bagātīgo klāstu, ko varam izmantot! Lai izdodas izcept aromātiskas un ļoti gardas piparkūkas!

Priecīgus un mierpilnus svētkus un stipru veselību!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu