11 metru augsts Mēness! Rīgas centrā iemirdzas Latvijā lielākā "Ziemassvētku gaismas taka"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Mēneša garumā - no 16. decembra līdz 16. janvārim - rīdziniekiem un pilsētas viesiem ir pieejama īpaša pastaigu taka "Ziemassvētku gaismas taka".

Gaismas takas teritorijā no Operas parka līdz Bastejkalnam un Kronvalda parkam izvietoti teju 700 gaismas dekori un dizaina objekti, kas katru dienu iemirdzēsies kopā ar pilsētas ielu apgaismojuma ieslēgšanos.

“Šogad ikvienu rīdzinieku un pilsētas viesi svētku laikā esam aicinājuši ļauties Ziemassvētkiem kā bērnībā. Gada sirsnīgāko svētku noskaņu galvaspilsētā šogad rada ne vien mirdzoši svētku rotājumi un pilsētvidē apskatāmās mākslinieces Annas Vaivares radītās ilustrācijas, bet arī svētku pasākumi pilsētas centrā un apkaimēs. To visu nu papildina arī Latvijas mērogā vērienīgākā Ziemassvētku gaismas taka, kur ikvienu priecē no latviešu pasaku un citu daiļdarbu lappusēm “izkāpuši” mirdzoši un izteiksmīgi tēli,” norāda Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

“Šī ir Latvijā lielākā gaismas taka, kur vienkopus atrodas tik daudz gaismas elementu un objektu. Takas teritorijā esošo koku zaros izvietoti vairāk nekā 600 LED gaismas dekori un virtenes, kas izstrādātas pēc īpaša pasūtījuma. Pateicoties speciāli izstrādātiem pulētajiem stikliņiem, katra no vairāk nekā 45 000 diodēm patērē mazāk enerģijas nekā klasiskā LED lampiņu virtene,” stāsta Rīgas partneris takas izveidē, zīmola "December Design" pārstāvis Kristaps Štobis no uzņēmuma "First Service".

Ziemassvētku gaismas takas kopējā teritorija ir 24 hektāri, un tā sadalīta trīs posmos:

  • Zvaigžņu mirdzuma taka Operas parkā, kas ved caur piesnigušai un mirdzošai ziemas sidraba alejai, kuras galā ikvienu gaida nakts spožākais spīdeklis – Mēness;
  • Ziemeļmeitas kalna taka Bastejkalnā, kas pārtapis brīnumainā leduskalnā, kura galā, starp lāstekām un sidraba zvaigznēm, spoži mirdz Ziemeļmeitas pils. Ceļā ikviens var sastapt stikla kalna atslēgu un zelta zirgu, kas neļaus nomaldīties ledus labirintos un sasniegt mirdzošo virsotni;
  • Vecīša cimdiņa taka Kronvalda parkā. Te tiek sasildīts ikviens ziemas spelgonī nosalušais degungals. Brīnumam no jauna noticēt ļauj Ziemassvētku kamanu mirdzošās sliedes, bet par sirds siltumu gādā pasaku, spēka un iedvesmas vārdi.

Operas parkā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības laukumam kokus grezno simtiem zvaigžņu. Pretī Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkai novietota trīs metrus augsta interaktīvā zvaigzne.

Foto: Rīgas pašvaldība

Operas skvēra tilta otrā pusē atrodas Ziemassvētku gaismas takas galvenais objekts – 11 metrus augsts Mēness, kas skatītājus priecē ne tikvien ar savu grandiozo izmēru un mirdzošajām lampiņu virtenēm, bet arī pasakām un Ziemassvētku melodijām.

Foto: Rīgas pašvaldība

Tam izveidota arī īpaša divus metrus augsta skatu platforma, uz kuras uzkāpt un notvert Ziemassvētku brīnumu sajūtu.

Bastejkalna parkā no Brīvības laukuma līdz Krišjāņa Valdemāra ielai atrodas Ziemeļmeitas kalna taka. Šajā parkā skatītājs ir aicināts atrast spožā stikla kalna atslēgu un zelta zirga mirdzošajā pavadījumā doties meklēt kalna virsotni. Kā izgaismoti objekti šeit ir līdz pat trim metriem augsti ledus kristāli un zirgs. Bastejkalna tiltiņš rotāts ar zvaigznēm, kas mirdz arī pilsētas kanālā.

Foto: Rīgas pašvaldība
Foto: Rīgas pašvaldība

Takas posmā Kronvalda parkā gluži kā latviešu tautas pasakā “Vecīša cimdiņš” apskatāmi deviņi lielizmēra rakstaini gaismas dūraiņi un simtiem zvaigžņu. Trīs cimdiņi izvietoti tuneļa formā. Pie Kronvalda parka tiltiņa pakalna galotnē apmeklētājus priecē Ziemassvētku kamanas.

Foto: Jānis Škapars/TVNET
Foto: Jānis Škapars/TVNET
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Mirdzošus gaismas brīnumus ikviens iedzīvotājs un viesis varēs aplūkot mēneša garumā no 16. decembra vakara līdz pat janvāra vidum.

Foto: Ziemassvētku gaismas taka Rīgas centrā

Raksts tapis sadarbībā ar Rīgas pašvaldību. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu