ASV Augstākā tiesa aptur Trampa prezidentūras imigrācijas politikas atcelšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps Foto: Joel Martinez/The Monitor via AP, Pool

ASV Augstākā tiesa pirmdien apturējusi lēmumu par Donalda Trampa prezidentūras politikas atcelšanu, kas ļāva nobloķēt migrantu plūsmu pāri dienvidrietumu robežai.

Šāds lēmums pieņemts, bažījoties par nelegālo imigrantu pieplūdumu.

Rīkojums, kuru parakstījis Augstākās tiesas priekšsēdētājs Džons Robertss, aptur trešdien plānoto politikas atcelšanu.

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa laikā valdība izmantoja Covid-19 drošības protokolus, lai liegtu miljoniem migrantu iekļūt ASV.

20 ASV štati neilgi pirms šīs politikas atcelšanas nāca klajā ar petīciju, kurā apgalvoja, ka šāds solis radītu nelegālo imigrantu pieplūdumu, apgrūtinot varasiestāžu darbu.

Petīcijā minētas ASV Iekšzemes drošības ministrijas prognozes, ka robežu šķērsojošo migrantu skaits varētu trīskāršoties, sasniedzot 18 000 dienā.

"Ievērojami palielinātais migrantu skaits, kas izriet no šīs [politikas] pārtraukšanas, noteikti palielinās štatu tiesībaizsardzības, izglītības un veselības aprūpes izmaksas," apgalvoja štati.

Apelācijas tiesa Vašingtonā pagājušajā piektdienā nosprieda, ka vairs nav attaisnojuma minētās politikas izmantošanai, lai atraidītu migrantus.

Štati savā petīcijā aicināja, lai Augstākā tiesa izskata šo politiku, kas tika ieviesta 2020.gada martā.

Robertss deva iesaistītajām pusēm 24 stundas laika, lai atbildētu. Tas nozīmē, ka politika tomēr var tikt pārtraukta šonedēļ vai arī tiesa var izlemt paturēt to spēkā, līdz lietas plašākai izskatīšanai.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija iepriekš akceptēja zemākās instances tiesas lēmumu, ka šī politika vairs nav attaisnojama.

Baltais nams pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Iekšzemes drošības ministrija ir gatava tikt galā ar gaidāmo migrantu pieplūdumu, bet nepaskaidroja, kā tieši tas notiks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu