Saeima atbalsta naudas sodu par teroristiska satura neierobežošanu internetā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ceturtdien Saeima pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz informācijas mitināšanas pakalpojumu sniedzējam piemērot naudas sodu par sistemātisku vai pastāvīgu teroristiska satura neizņemšanu vai piekļuves tam neatspējošanu visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs noteiktā termiņā.

Grozījumi Informācijas sabiedrības pakalpojumu likumā paredz, ka naudas sodu varēs piemērot apjomā līdz 4% no mitināšanas pakalpojumu sniedzēja kopējā apgrozījuma iepriekšējā saimnieciskajā gadā.

Grozījumi ir sagatavoti, lai īstenotu vienotu regulējumu Eiropas Savienībā (ES) un vērstos pret teroristisku saturu tiešsaistē, vienlaikus pilnībā ievērojot cilvēku pamattiesības. Grozījumi sagatavoti, lai īstenotu ES regulu par vēršanos pret teroristiska satura izplatīšanu tiešsaistē.

Regula nosaka pienākumus, kuri jāpiemēro informācijas mitināšanas pakalpojumu sniedzējiem, lai identificētu teroristisku saturu un nodrošinātu, ka mitināšanas pakalpojumu sniedzēji to ātri izņem. Minētie pienākumi īstenojami, aizsargājot cilvēku pamattiesības, jo īpaši vārda un informācijas brīvību atklātā un demokrātiskā sabiedrībā.

Saskaņā ar ES regulu informācijas mitināšanas pakalpojums ir pakalpojums, ko veido satura sniedzēja sniegtas informācijas glabāšana pēc satura sniedzēja pieprasījuma, piemēram, sociālie mediji, video, attēlu un audio koplietošanas pakalpojumi, kā arī datņu koplietošanas un mākoņpakalpojumi, kas paredzēti, lai glabāto informāciju darītu pieejamu sabiedrībā pēc satura sniedzēja tieša pieprasījuma.

Regula attiecas uz visiem mitināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kuri piedāvā pakalpojumus ES, neatkarīgi no to atrašanās vietas. Par teroristisku saturu netiek uzskatīti materiāli, ko izplata izglītības, žurnālistikas, mākslas vai pētniecības nolūkos vai terorisma novēršanas vai apkarošanas nolūkos, tostarp materiālu, kas atspoguļo polemisku vai strīdīgu viedokļu izpausmi publiskās debatēs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu