Prokuratūra nekonstatē pamatu reaģēt saistībā ar LG noslēgtajiem līgumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo.
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo. Foto: Ieva Lūka/LETA

Ģenerālprokuratūra pārbaudē nav konstatējusi pamatu prokuroram reaģēt un iejaukties saistībā ar AS "Latvijas gāze" (LG) noslēgtajiem līgumiem par dabasgāzes piegādēm.

Ģenerālprokuratūrā pabeigta pārbaude par dabasgāzes publiskā tirgotāja LG rīcības atbilstību Enerģētikas likuma prasībām.

Pārbaude septembrī sākta saistībā ar LG 18.augustā publiski sniegto informāciju, saskaņā ar kuru tai pieejamais dabasgāzes apjoms Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK) nesasniedz Ministru kabineta noteikumos paredzēto apjomu saistīto lietotāju jeb mājsaimniecību apgādei ar gāzi, jo daļa gāzes krājumu rezervēta citiem komersantiem atbilstoši uzņemtajām līgumiskajām saistībām.

Pārbaudē konstatēts, ka pēc pārbaudes sākšanas LG noslēdza vienošanos, kas mainīja gāzes rezervju īpašuma tiesības attiecībā uz ievērojamu apjomu krājumā esošas gāzes. Līdz ar to LG dabasgāzes apjoms Inčukalna PGK ir pietiekams saistīto lietotāju apgādei ar gāzi 2022./2023.gada sezonā.

Pārbaudē netika konstatēts pamats Prokuratūras likumā paredzēto prokurora reaģēšanas līdzekļu piemērošanai saistībā ar LG noslēgtajiem līgumiem par gāzes piegādēm.

Plašāku informāciju par LG gāzes krājumiem nav iespējams sniegt, jo informācija par krājumiem un to piederību ir LG komercnoslēpums.

Pārbaudē izvērtēts arī tas, vai tiesisks bija Ministru kabineta 8.marta rīkojums, ar kuru izsludināta agrīnā brīdināšana dabasgāzes apgādē.

No pārbaudes gaitā iegūtās un izvērtētās informācijas izriet, ka agrīnās brīdināšanas izsludināšana dabasgāzes apgādē bija tiesiska un atbilstoša 2017.gada Eiropas Parlamenta un Padomes regulas par gāzes piegādes drošības aizsardzības pasākumiem prasībām.

Kā LETA ziņoja, ka LG augusta nogalē apgalvoja, ka tai piederošais gāzes krājumu apmērs Inčukalna PGK ir 0,2946 teravatstundas (TWh). Tādējādi LG norādījusi, ka tai nepietiek dabasgāzes mājsaimniecību nodrošināšanai, un tā nespēj izpildīt Enerģētikas likumā noteikto par konkrētām rezervēm, kam 31.augustā bija jāsasniedz 1,15 TWh. Vienlaikus kompānija paziņoja, ka turpina darbu pie risinājumiem par saistīto lietotāju nodrošināšanu ar gāzapgādi 2022./2023.gada apkures sezonai.

Savukārt Ekonomikas ministrija iepriekš izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka uz LG vārda Inčukalna PGK tiek glabāta dabasgāze lielākā apmērā nekā nepieciešams mājsaimniecību nodrošināšanai. Arī vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") apliecinājis, ka LG dabasgāzes krājumu apmērs ir pietiekams.

Pretēji LG apgalvojumiem, ka kompānijai piederošās dabasgāzes apmērs Inčukalna PGK ir mazāks, nekā valdības rezervētās 1,15 TWh, "Conexus" norādīja, ka LG dabasgāzes krājumu apmērs ir lielāks, nekā to pieprasa Ministru kabinetā pieņemtie noteikumi par enerģijas lietotāju apgādi agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā.

Novembra beigās LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis aģentūrai LETA atzina, ka LG ir nodrošinājusi dabasgāzes krājumus saviem klientiem līdz 2023.gada vidum. Viņš pauda, ka "mājsaimniecības var būt drošas, ka šajā ziemā dabasgāze ir pietiekamā daudzumā".

Uzņēmumā arī norādīja, ka konkrētu dabasgāzes krājumu daudzumu LG nevar atklāt, jo tā ir komercinformācija.

LG ielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), fonds "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu