"Objektīvi un izpildāmi." Tieslietu ministre vēlas stiprināt tiesu neatkarību (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunā tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) par vienu no galvenajām savām prioritātēm izvirzījusi tiesu neatkarības stiprināšanu, lai "katrs iedzīvotājs un uzņēmums ticētu tiesu varai", šorīt, 28. decembrī, intervijā LTV "Rīta panoramā" sacījusi politiķe. 

Viņas mērķis ir panākt, lai katrs iedzīvotājs un uzņēmums ticētu tiesu varai - tam, ka spriedumi ir objektīvi un tiks izpildīti.

Lībiņas-Egneres skatījumā, tiesu varas neatkarības stiprināšanā tiesām jādod lielāka vara budžeta un personāla jautājumos, piemēram, arī zemāka līmeņa tiesām esot jādod iespējas pašām lemt par savu budžetu.

Ministre tiesnešu algas uzskata par adekvātām, bet esot jāceļ algas tiesu atbalsta personālam. Politiķe gan atzīmēja, ka par budžeta līdzekļu pieejamību un sadali vēl priekšā lemšana valdībā un koalīcijā.

Ar izmeklēšanas un iztiesāšanas termiņiem lielākās problēmas Lībiņa-Egnere redz krimināllietās, kur esot lēna izmeklēšana, bet civillietās un administratīvajās lietās izskatīšanas termiņi Latvijā esot īsāki nekā vidēji Eiropā.

Savukārt runājot par Satversmes tiesas sprieduma izpildi viendzimuma pāru tiesību lietā, ministre atzīmēja, ka pagaidām tas ir izpildīts daļēji, bet viņa pārstāvot pozīciju, ka tas ir jāizpilda pilnībā. Pēc politiķes vārdiem, realitāte esot tāda, ka iecerētā Civilās savienības likuma pieņemšanai Saeimā trūkst balsu, tāpēc panākta vienošanās, ka nepieciešamās izmaiņas tikšot veiktas vairākos likumos.

Lībiņa-Egnere kā vēl vienu darba prioritāti nosauca strādāt pie tā, lai starptautiski rastu iespējas notiesāt Krievijas pret Ukrainu sāktā kara noziegumus.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu