Venecuēlas opozīcija likvidē Gvaido pagaidu valdību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Opozīcijas līdera Huana Gvaido preses birojs publicējis attēlu, kurā redzams, kā Gvaido 2022. gada 30. decembrī Karakasā piedalās virtuālā sanāksmē ar 2015. gadā ievēlētā parlamenta deputātiem
Opozīcijas līdera Huana Gvaido preses birojs publicējis attēlu, kurā redzams, kā Gvaido 2022. gada 30. decembrī Karakasā piedalās virtuālā sanāksmē ar 2015. gadā ievēlētā parlamenta deputātiem Foto: AFP/SCANPIX

Venecuēlas opozīcija piektdien likvidējusi Huana Gvaido vadīto pagaidu valdību. Šis lēmums tika pieņemts 2015.gadā ievēlētās Nacionālās sapulces deputātu tiešsaistes balsojumā.

Šo Nacionālās sapulces sasaukumu kontrolē opozīcija, taču tai tagad ir tikai simboliska nozīme, jo tās vietā izveidots parlaments, kas ir lojāls autoritārajam prezidentam Nokolasam Maduro.

Gvaido valdības likvidāciju atbalstīja 72 Nacionālās sapulces deputāti, 29 balsoja pret, bet astoņi atturējās.

2019.gada janvārī pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, pateicoties rezultātu viltošanai, savu amatu oficiāli saglabāja kreisais populists Maduro, vairāk nekā 50 valstis, tajā skaitā ASV, par leģitīmo Venecuēlas līderi atzina viņā sāncensi Gvaido.

Taču Gvaido tā arī nav spējis panākt Maduro faktisko gāšanu, un tā rezultātā viņa popularitāte ir mazinājusies. Arī ārvalstu atbalsts Gvaido ir mazinājies.

"Pagaidu valdība vairs nav noderīga un nekalpo pilsoņu interesēm," teikts paziņojumā, kuru izplatījušas trīs no četrām lielākajām opozīcijas partijām.

Tikmēr Gvaido piektdienas balsojumu nosaucis par "lēcienu vakuumā".

"Šodien notika kapitulācija. 72 likumdevēji nolika cīņas ieročus, atsakoties no pagaidu prezidentūras," norādījis Gvaido.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu