Video ⟩ Smiltēns: Galvenais šobrīd ir vairot drošības sajūtu (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS)
Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS) Foto: Ekrānuzņēmums no video

Galvenais šobrīd ir vairot drošības sajūtu par to, ka mūsu robežas būs drošībā, par to, ka droši varēsim pārdzīvot krīzes ziemu un arī cenu pieaugumu, par to, ka liksim drošus pamatus valsts attīstībai, savā Jaunā gada uzrunā sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS).

Smiltēns uzsvēra, ka šo gadu visi atcerēsies kā gadu, kad Krievija sāka asiņaino karu Ukrainā, jo tas satricināja ierasto pasaules drošības kārtību, gan citām acīm ļāvis paskatīties uz mums pašiem.

Smiltēns sacīja, ka karš izraisījis dusmas un sašutumu, licis sāpēs sažņaugties sirdīm, redzot nogalinātos bērnus un sirmgalvjus, izpostītās slimnīcas un skolas, redzot Buču, Irpeņu un Mariupoli.

"Tā ir dabiska reakcija redzot netaisnību un vardarbību. Tā ir nobriedušas, demokrātiskas nācijas reakcija," teica Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs atgādināja, ka šajā gadā mūsu sirdis bija atvērtas atbalstam un palīdzībai, gan neskaitāmos veidos palīdzot Ukrainai tās cīņā, gan tiem ukraiņiem, kurus neapskaužamais liktenis atvedis uz Latviju.

Smiltēns norādīja, ka tam liecība ir neskaitāmi un aizkustinoši stāsti par enerģiju, līdzjūtību, pašaizliedzību un devību - "no tviterkonvoja līdz vecmāmuļas adītām zeķēm, no bērna atnestas krājkasītes līdz veselai autobusu kolonnai". Smiltēns uzsvēra, ka daudzi paši ņēmuši dalību šādos stāstos un tie daudz ko pasaka par Latvijas tautas un cilvēku augstajām vērtībām.

"No kara pirmās dienas mēs zinājām, kurā pusē nostāties, kur ir taisnība un kur ir meli, kur ir draugi un kur - ienaidnieki. To noteica mūsu vēsture un pieredze. Mums, atšķirībā no daudziem citiem, ilūziju nebija," sacīja Smiltēns.

Šī skaidrā pārliecība devusi mums drosmi un apņēmību, šai gadā izgaisušas šaubas, par to, ka drošība ir mūsu galvenais uzdevums, uzsvēra Smiltēns, norādot, ka ieguldījumi aizsardzības un iekšlietu jomās ir obligāta nepieciešamība.

Smiltēns uzsvēra, ka mūsu apņēmība ļāvusi šogad paveikt lietas, kuras bijušas atliktas gadiem - pāreju uz mācībām valsts valodā skolās, okupācijas pieminekļu novākšanu, Krievijas propagandas kanālu aizliegšanu, virzību uz vispārēju valsts aizsardzības dienestu.

"Mēs esam spēruši lielu soli prom no tā, ko mēs saucam par PSRS matojumu, no impēriskā kaimiņa ietekmes. Soli pašapziņas, pašcieņas un mūsu kopīgās nākotnes virzienā. Mēs esam nometuši no kakla smagu akmeni," teica Smiltēns.

Viņš atzina, ka arī Latvijai šis nav bijis vienkāršs gads. Kara un starptautiskā sasprindzinājuma dēļ pieaugušas degvielas, gāzes un elektrības cenas. Inflācija aug un daudzus šokējuši apkures rēķini. Ilgstoši nerisinātas problēmas veselības jomā rada satraukumu gan pacientiem, gan mediķiem. Līdzīga situācija ir iekšlietu un citās nozarēs, norādīja Smiltēns.

Tas esot atspoguļojies arī Latvijas politiskajos procesos - šogad notikušajās vēlēšanās pēc ilga laika pieaugusi vēlētāju aktivitāte, rādot, ka cilvēkiem rūp, kas tādā sarežģītā laikā būs lēmumu pieņēmēji, teica Smiltēns.

"Pilsoņi lielāko uzticības mandātu deva racionāliem, prognozējamiem, patriotiskiem politiskajiem spēkiem, kuri veido Saeimas vairākumu un jauno valdību. Lai arī dzīvojam brīvā valstī, kur pašu darītais visvairāk ietekmē mūsu dzīves, tas, kā strādā valdība, ir no svara. Tas, cik pārdomāti un tālredzīgi tā rīkojas, ietekmē mūs visus," sacīja Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka jaunajai valdībai būs grūti uzdevumi, taču galvenais šobrīd ir vairot drošības sajūtu par to, ka mūsu robežas būs drošībā, par to, ka droši varēsim pārdzīvot krīzes ziemu un arī cenu pieaugumu, par to, ka liksim drošus pamatus valsts attīstībai.

Jaunajā gadā gan valdībai, gan visiem iedzīvotājiem Smiltēns novēlēja drosmi un apņēmību ar pilnu jaudu izmantot to spēka un pārliecības impulsu, kas šogad sajusts.

"Viss ir mūsu pašu rokās, gan mūsu politiskās izvēles, gan tas, kā pildām savas pašu apņemšanās un sasniedzam mērķus. Palīdzēsim to sasniegt arī mūsu draugiem, tuvajiem un kaimiņiem. Nestrīdēsimies, bet atbalstīsim. Iedrošināsim, nevis nosodīsim. Darīsim kopā, jo no mūsu mazajām sadarbībām izaug lielā kopība, tas, kas pāri mūsu strīdiem - mūsu valsts, mūsu Latvija," teica Smiltēns.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu