Divus gadus pēc sievietes nāves tiesai nodod krimināllietu pret divām vecmātēm (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesa. Ilustratīvs foto
Tiesa. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Prokuratūra nosūtījusi Zemgales rajona tiesai krimināllietu pret divām veselības centra "Stārķa ligzda" vecmātēm saistībā ar dzemdētājas nāvi 2020.gadā, noskaidroja aģentūra LETA.

Prokuratūra informēja, ka vecmātes apsūdzētas par to, ka viņas kā ārstniecības personas nolaidīgi pildīja savus profesionālos pienākumus, kas bija par iemeslu cietušās nāvei. Apsūdzētās, būdamas sertificētas ārstniecības personas vecmātes specialitātē un vecmātes veselības aprūpes iestādē, 2020.gada 31.jūlijā ieradās pie sievietes, kurai bija sākušās dzemdības. Minētais centrs cita starpā nodrošina arī mājdzemdību aprūpes pakalpojumus.

Pirmā pie dzemdētājas Jelgavā ieradās vecmāte, kura nebija iekļauta noslēgtajā dzemdību līgumā starp dzemdētāju un SIA, bet tā kā līgumā iekļautajai vecmātei nokļūšana pie dzemdētājas prasīja vairāk laika, viņa nosūtīja pie dzemdētājas citu kolēģi.

Apsūdzības ieskatā, ierodoties pie dzemdētājas, vecmāte nepienācīgi un nolaidīgi pildīja savus amata pienākumus, jo pēc tam, kad mazulis piedzima asfiksijā ar ap kaklu aptinušos nabassaites cilpu un viņam bija apgrūtināta elpošana, kas var radīt apdraudējumu jaundzimušā veselībai un dzīvībai, viņa nekavējoši neizsauca Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), lai nogādātu dzemdētāju un viņas jaundzimušo stacionārā.

Šīs rīcības rezultātā jaundzimušajam tika noteiktas vairākas diagnozes, tostarp asfiksija dzemdībās un hipoksiski išēmiska encefalopātija.

Otra vecmāte pie dzemdētājas ieradās pusstundu pēc jaundzimušā nākšanas pasaulē. Vecmātes ar pienācīgu rūpību nefiksēja medicīniskās aprūpes dokumentācijā dzemdētājas vitālos rādītājus, kā arī dzemdes tonusu, asins zuduma apjomu pēcdzemdību periodā un pielietotās medikamentozās terapijas ievades laikus, secību un ātrumu.

Parādoties asiņošanai no cietušās dzimumceļiem, viņas nenoskaidroja asiņošanas cēloni, neuzstādīja pareizu diagnozi un, pieļaujot neattaisnotu vilcināšanos, nekavējoši neizsauca NMPD, uzsver apsūdzība.

Kad pēc vairāk nekā stundas vecmātes tomēr izsauca NMPD, cietušajai tika konstatēts vidēji smags hipovolēmijas šoks, kas pārgāja smagā pakāpē, un pēc ievietošanas operatīvajā medicīniskajā transportā viņai konstatēja elpošanās apstāšanos. Gandrīz stundu veiktie reanimācijas pasākumi bija nesekmīgi un cietusī nomira.

Ar savu rīcību vecmātes pārkāpa Ārstu ētikas kodeksā noteiktos pamatprincipus, Ārstniecības likumu un Ministru kabineta noteikumus par "Dzemdību palīdzības noteikšanas kārtību".

Par izdarīto noziedzīgo nodarījumu Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, probācijas uzraudzība, sabiedriskais darbs vai naudas sods.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

SIA "Ģimenes veselības centrs "Stārķa ligzda"" īpašniece ir Dina Ceple. 2021.gadā uzņēmums apgrozīja 258 344 eiro un strādāja ar 25 401 eiro peļņu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu