Trīs balsojumi, bet spīkers nav ievēlēts: haoss ASV Pārstāvju palātā (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Pārstāvju palātai otrdien pirmo reizi 100 gadu laikā neizdevās ievēlēt spīkeru vēlēšanu pirmajā kārtā. Tas neizdevās arī otrajā un trešajā kārtā.

Kongresa apakšnama republikāņu līderis Kevins Makartijs nespēja iegūt vienkāršu balsu vairākumu - 218 balsis, jo viņa ievēlēšanu bloķēja republikāņu partijas labējā spārna likumdevēji.

57 gadus vecais Makartijs bija šokēts, ka pirmajās divās kārtās pret viņu balsoja 19, bet trešajā kārtā - pat 20 republikāņu likumdevēji.

Makartijs ieguva tikai 202 vai 203 balsis pret demokrātu mazākuma līdera Hakīma Džefrīza 212 balsīm, tomēr nav šaubu, ka galu galā par Pārstāvju palātas spīkeru tiks ievēlēts republikānis.

Makartijs netika ievēlēts par spīti tam, ka bija piekāpies labējo republikāņu prasībām rīkot agresīvas izmeklēšanas pret prezidentu Džo Baidenu un citiem demokrātu politiķiem pēc Pārstāvju palātas nonākšanas republikāņu kontrolē.

Pārstāvju palāta nolēma pārtraukt sēdi līdz trešdienai, kad turpināsies mēģinājumi ievēlēt jaunu spīkeru.

Situācija, ka Pārstāvju palātas spīkera ievēlēšanai vajadzīgas vairākas vēlēšanu kārtas, iepriekš bija pieredzēta 1923.gadā.

1855.gadā spīkers tika ievēlēts 133 vēlēšanu kārtās, kas notika divu mēnešu laikā.

ASV pēc novembrī notikušajām vidustermiņa vēlēšanām otrdien pirmo reizi sapulcējās jaunais ASV Kongresa sastāvs.

Republikāņi pārņem kontroli pār ASV Kongresa apakšnamu Pārstāvju palātu, bet Kongresa augšpalātā Senātā nelielu vairākumu saglabā demokrāti. Kongress turpmāk būs sašķelts, katrai partijai kontrolējot savu palātu.

Vidustermiņa vēlēšanās tika pārvēlēti visi 435 Pārstāju palātas locekļi un 35 no 100 senatoriem.

Republikāņiem ir pavisam neliels vairākums Pārstāvju palātā - 222 balsis pret demokrātu 212.

Kontrole pār ASV Kongresa apakšnamu ļaus republikāņiem ar jaunu sparu pretoties ASV prezidenta Džo Baidena darba kārtības īstenošanai viņa prezidentūras pēdējos divos gados.

Republikāņi jau ir ierosinājuši Kongresa izmeklēšanu pret Baidenu un citiem valdības locekļiem un spēs bloķēt likumdošanas procesu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu