"Progresīvie" norāda uz iespējamo kvalitātes trūkumu budžeta jautājumos (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Andris Šuvajevs
Andris Šuvajevs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Valdībā notiekošās diskusijas par šī gada valsts budžetā atbalstāmajiem prioritārajiem pasākumiem nav caurspīdīgas, tāpēc pieņemtie lēmumi var būt nekvalitatīvi, vērtēja Saeimas frakcijas "Progresīvie" deputāts Andris Šuvajevs.

Trešdien Finanšu ministrijas (FM) sāktās diskusijas ar citām ministrijām par prioritārajiem pasākumiem šī gada valsts budžetā ir vissvarīgākais brīdis visa budžeta pieņemšanas procesa laikā, uzskata politiķis. Šīs diskusijas noteiks, kuri prioritārie pasākumi tiks atbalstīti un kādā apjomā tas tiks darīts, pamatoja Šuvajevs.

Deputāts norādīja, ka, spriežot pēc iepriekšējās pieredzes, diskusiju gaitā pieņemtie lēmumi, visticamāk, tiks apstiprināti valdībā un Saeimā bez būtiskām izmaiņām. Līdz ar to svarīgākie lēmumi saistībā ar valsts budžetu tiks pieņemt pašlaik, pauda "Progresīvo" pārstāvis.

Tomēr šīs diskusijas nav pieejamas ne plašākai sabiedrībai, ne arī opozīcijas deputātiem - līdz šim tās nav tikušas arī protokolētas vai ierakstītas, atzīmēja Šuvajevs. Tāpēc neesot iespēju uzzināt diskusiju saturu un ir grūti spriest, cik tās ir detalizētas.

Kā piemēru politiķis iezīmēja 2022.gada valsts budžeta projektā spriesto par finansējuma piešķiršanu onkoloģijas pasākumiem. Lūgtais finansējums esot bijis 100 miljoni eiro, taču valsts šiem pasākumiem piešķīrusi 30 miljonus eiro. Šuvajeva ieskatā, ir grūti saprast, kāpēc tika piešķirta tieši trešdaļa, vai diskusijās ticis apsvērts, kādas tieši onkoloģijas plāna darbības tiks atbalstītas par šo summu, un cik detalizētas sarunas vispār ir bijušas. Līdz ar to nav arī saprotams, vai valdības pieņemtais lēmums atbilst nozares vajadzībām un ir tālredzīgs, uzskata deputāts.

"No jaunās valdības, kura sola ekonomikas transformāciju, es sagaidītu, ka šie lēmumi tomēr ir izdiskutēti pietiekami detalizēti un ka ar tiem ir iespējams iepazīties, lai tos varētu kritizēt, lai varētu uzdot jautājumus, vai lai tos varētu pilnveidot, ko opozīcija pavisam noteikti vēlas darīt," sacīja Šuvajevs.

"Būtu tikai normāli, ja šīs diskusijas būtu pieejamas," līdzīgi, kā, piemēram, visu Saeimas komisiju sēdes tiek ierakstītas un ir pieejamas sabiedrībai, sacīja parlamentārietis. Taču, viņa ieskatā, labs pirmais solis būtu arī tikšanās norises, cilvēku, kuri piedalās, un apskatāmo jautājumu fiksēšana, kā arī pieņemto lēmumu pamatojuma sniegšana.

"Progresīvo" politiķis atzina, ka diskusijas saistībā ar valsts budžetu var būt sensitīvas un, iespējams, līdz šim ir bijis uzskats, ka būtu saprātīgi tās sabiedrībai neatklāt, jo tas apgrūtinātu lēmumu pieņemšanu. Pašlaik viss ir atkarīgs no politiskās vienošanās un tā, cik lielā mērā katrs koalīcijas partneris ir apmierināts ar viņa pārraudzītās nozares vajadzību segšanu, pauda Šuvajevs. Viņa ieskatā, tādā gadījumā sabiedrības klātbūtne noteikt varētu būt kā traucējošais faktors.

Kā ziņots, no trešdienas līdz 12.janvārim notiks diskusijas un jāpieņem lēmumi par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2023., 2024. un 2025.gadam, paredz valdības apstiprinātais grafiks.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu