Dabasgāzes cena Eiropā nokritusi līdz zemākajam līmenim kopš 2021. gada oktobra (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Conexus Baltic Grid" Inčukalna pazemes gāzes krātuve.
"Conexus Baltic Grid" Inčukalna pazemes gāzes krātuve. Foto: Paula Čurkste/LETA

Dabasgāzes cena Eiropā ceturtdien noslīdējusi līdz zemākajam līmenim kopš 2021. gada oktobra, šobrīd cenai svārstoties no 65 līdz nepilniem 67 eiro par megavatstundu (MWh).

Dabasgāzes cenu kritums vērojams jau kopš decembra vidus, jo ir siltāki laikapstākļi, nekā gaidīts, kā arī mazinājušās bažas par gāzes deficītu un attiecīgi nepieciešamību pēc gāzes patēriņa ierobežošanas. Kopš decembra vidus dabasgāzes cena ir samazinājusies par 52%. 

Portāls "Trading Economics" norāda, ka prognozes nākamajām divām nedēļām liecina, ka lielākajā daļā Eiropas gaisa temperatūra būs augstāka par sezonas normu. Vienlaikus rekordlielais sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) imports, lielāki gāzes krājumi nekā parasti šajā laikā un palielināta elektroenerģijas ražošana no vēja Francijā un Vācijā palīdzējusi mazināt cenu spiedienu. 

Saskaņā ar pieejamo informāciju gāzes krātuves visā Eiropā 2. janvārī bija piepildītas par 83,5%, kas ir krietni virs piecu gadu sezonālās normas - 70%.

Priecāties gan vēl ir pāragri, jo ziema vēl nav beigusies. Eiropai arī jārēķinās, ka konkurenci par LNG piegādēm varētu sagādāt Ķīna un citas Āzijas valstis. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu