Baltkrievijā sākusies tiesas prāva pret Nobela prēmiju saņēmušo cilvēktiesību aktīvistu

TVNET/LETA/AFP
Aļess Beļackis
Aļess Beļackis Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievijā ceturtdien sākusies tiesas prāva pret baltkrievu cilvēktiesību aktīvistu Aļesu Beļacki, kurš pērn bija viens no Nobela Miera prēmijas laureātiem, paziņojusi cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Vjasna" ("Pavasaris").

Līdz ar Beļacki uz apsūdzēto sola sēdās arī viņa vietnieks Valentīns Stefanovičs un aktīvists Vladimirs Labkovičs. Visi trīs atrodas apcietinājumā kopš 2021.gada jūlija.

Viņus aizturēja pēc plašajiem protestiem 2020.gadā pret diktatora Aleksandro Lukašenko režīmu, ko izraisīja prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošana.

Sākotnēji viņus apsūdzēja par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, bet novembrī "Vjasna" paziņoja, ka aktīvisti apsūdzēti par naudas kontrabandu lielos apmēros ar mērķi finansēt opozīcijas aktivitātes. Viņiem draud līdz 12 gadu cietumsods.

Pirmdien Baltkrievijā sāksies tiesas prāva arī pret vairākiem Baltkrievijas lielākā neatkarīgā tīmekļa medija "tut.by" darbiniekiem, tai skaitā izdevuma galveno redaktoru Marinu Zolotovu.

Viņi apsūdzēti par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, "naida izraisīšanu" un citiem pārkāpumiem.

Pirmdien uz apsūdzēto sola Baltkrievijā sēdīsies arī 49 gadus vecais baltkrievu poļu žurnālists un aktīvists Andžejs Počobuts.

Viņš tika aizturēts 2021.gada martā un apsūdzēts kūdīšanā uz naidu un aicinājumiem uz darbībām, kuru mērķis ir kaitēt Baltkrievijas nacionālajai drošībai, ziņo "Vjasna". Arī viņam draud 12 gadu ilgs cietumsods.

Savukārt 17.janvārī Baltkrievijā sāksies tiesas prāva pret opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku, kura pašreiz dzīvo Lietuvā.

40 gadus vecajai Cihanouskai izvirzīta virkne apsūdzību, tai skaitā apsūdzības valsts nodevībā, sazvērestībā ar mērķi sagrābt varu antikonstitucionālā ceļā un ekstrēmistu organizācijas izveidošanā un vadīšanā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu