ANO izformējusi ukraiņu karagūstekņu traģiskās nāves izmeklēšanas komisiju (7)

LETA/UKRAINSKA PRAVDA
CopyLinkedIn Draugiem X
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: Fabrice Coffrini

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs izformējis ANO misiju, kurai bija jāizmeklē vairāku desmitu ukraiņu karagūstekņu nāve jūlijā krievu okupantu izveidotajā cietumā Doneckas apgabala Oleņivkā.

"Ģenerālsekretārs pieņēma lēmumu izformēt 2022.gada 29.jūlija Oleņivkas incidentu faktu noskaidrošanas misiju, jo nav atbilstošu nosacījumu, lai misiju nosūtītu uz notikuma vietu," "Radio Brīvība" citē Gutērreša preses sekretāra Stefana Dižarika teikto.

Nav sniegtas misijas darbam nepieciešamās drošības un piekļuves garantijas, sacīja ANO ģenerālsekretāra pārstāvis.

Uz jautājumu, kura no pusēm nav sniegusi garantijas, Dižariks neatbildēja.

Viņš pieļāva, ka misija nākotnē varētu tikt atjaunota, tomēr misijas dalībniekiem ir jāļauj atgriezties viņu parastajā darbā, ja progresa nav.

29.jūlijā Krievijas mediji ziņoja, ka ir apšaudīts Oleņivkas cietums, kur ieslodzījumā tika turēti ukraiņu karagūstekņi. Propagandisti ziņoja par vismaz 53 bojāgājušajiem.

Ukrainas armijas ģenerālštābs noliedza Krievijas apsūdzības, ka triecienu būtu veikusi Ukrainas armija.

Oleņivkas cietumā atradās daudzi Ukrainas karavīri, kas padevās Mariupoles rūpnīcā "Azovstaļ".

Kā uzreiz pēc uzbrukuma skaidroja Ukrainas armijas ģenerālštābs, Krievija ar artilēriju apšaudījusi Oleņivkas cietumu, lai slēptu gūstekņu spīdzināšanas pēdas un slepkavības, kā arī lai apsūdzētu Ukrainas armiju "kara noziegumos".

Ukrainas izlūkdienestā uzskata, ka ukraiņu karagūstekņu nogalināšanu Oleņivkā organizēja Krievijas grupējuma "Vagner" algotņi pēc tā vadītāja Jevgēņija Prigožina personīgās rīkojuma, kas nav ticis saskaņots ar Krievijas Aizsardzības ministriju.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu